Belföld

Egyre súlyosabb a belvízhelyzet a Dél-Alföldön

Tovább nőtt az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén.

Tovább nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén: míg szerdán csak 25 ezer hektárt borított belvíz, a vízzel borított terület nagysága péntekre megközelítette az 50 ezer hektárt, szombatra pedig elérte a 71 ezer hektárt – tájékoztatott az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) központi védelemvezető helyettese.

Borza Tibor közlése szerint az elmúlt napok csapadékai hatására – az elmúlt egy hét alatt a területi átlag 56,7 milliméter csapadék volt – az igazgatóság területén az elöntések tovább nőttek, mostanra 71 350 hektár elöntést regisztráltak, melyből a vetésterületek nagysága 24.000 hektár, a szántóterület pedig 21.250 hektár.

Az Atikövizig működési területén a belvízmentesítésben jelenleg 28 szivattyútelep másodfokú belvízvédelmi készültség mellett üzemel. Az elmúlt 24 órában ezek a szivattyútelepek mintegy 3,5 millió köbméter belvizet emeltek át a főbefogadó folyókba, a közbenső átemelők 328 ezer köbméter belvizet mozgattak meg. A védekezésben 160 fő vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik