Belföld

Kevesebb a borunk, mint valaha

Az idén várhatóan legalább 800 ezer hektoliterrel kevesebb bor kerülhet a szüret után a pincékbe Magyarországon, mint tavaly - közölte Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára.

A múlt évben 3,3 millió hektoliter bor készül, de az idén várhatóan ez a mennyiség 2,0-2,5 millió hektoliter között mozoghat. A jelentős csökkenés okát a HNT főtitkára elsősorban a szélsőséges időjárással magyarázta, ami miatt változó lesz a bor minősége még egyes borvidékeken belül is, ezért indokolt a cukortartalom mesterséges javítása. Erre az Európai Unió megadta Magyarország számára az engedélyt, ami hivatalosan még mindig nem érkezett meg.

A magyar szőlősgazdák és borászok helyzetét az is rontja az idén, hogy más országokban is hasonló a helyzet, ezért megjelentek a környező országok felvásárlói, akik konkurenciát jelentettek a magyar felvásárlók számára.

Szepsy István borász szerint nálunk, ahhoz, hogy a magyar bor az eddiginél nagyobb piacképességű legyen, a szőlőtermelőknek és a borászoknak is össze kellene fogniuk. A magyar természeti adottságok ugyanis kitűnő lehetőséget teremtenek a jó bor előállítására, és megvannak a megfelelő magyar fajták is mindehhez.

Annak érdekében, hogy a helyzet megváltozzon, fontosnak tartja a marketing tevékenység élénkítését. Ezzel egyetértett Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, aki jelezte, hogy a bormarketing élénkítése érdekében rendeletmódosítást készített a szaktárca.

A módosítás lényege az, hogy a bormarketinggel kapcsolatos felelős döntéseket átvállalja a minisztérium a gyakorlatban egyébként sem működő Bormarketing Bizottságtól, és jelentősebb hatáskört ad az Agrármarketing Centrum számára is e területen, annak érdekében, hogy megváltoztassa a viszonyrendszert a bormarketing körül a jobb működés érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik