Belföld

A kormány kizsebeli az öregeket

A nyugdíjasokról idén 15, jövőre 33 milliárd forintot gombol le a kabinet - állítja a vegyipari szakszervezet elnöke.

Törvényt sért a kormány – figyelmeztet a vegyipari szakszervezet elnöke. Székely Tamás szerint több tízmilliárd forinttal megrövidíti a nyugdíjasokat a kabinet, amikor a nyugdíj-kiegészítésnél a “nyugdíjaskosár” (a gyógyszerek, élelmiszerek fogyasztásának figyelembe vétele) helyett a kisebb lakossági árindexet veszi alapul.

Az érdekvédő szerint így lehetséges, hogy a novemberi nyugdíjkiegészítés a beígért 1,1 helyett csak 0,6 százalék lesz, ami 100 ezer forintos nyugdíjra vetítve 13 200 forint helyett 7200 forint pluszt jelent.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Országos Szövetségének (VDSZ) elnöke tudatta, hogy a törvény alapján fél százalékkal magasabb nyugdíjemelést kellene végrehajtania a kormánynak.

Összességében a kormány 2010-ben 15 milliárd forinttal, 2011-től évente további 33 milliárd forinttal rövidíti meg az amúgy is nehéz helyzetben levő nyugdíjasokat. A VDSZ követeli, hogy a kormány azonnali hatállyal, a törvényi előírásoknak megfelelően módosítsa a rendeletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik