Belföld

Nyolcadik napja sztrájkolnak a Ganz-Röck dolgozói

A cég összesen 800 millió forint bért és járulékot nem fizetett ki.

Nyolcadik napja sztrájkolnak a Ganz-Röck kiskunfélegyházi gyárának dolgozói, mert hét hónapja nem kaptak fizetést. Van, akinek már a háza került veszélybe, mert hónapok óta nem fizeti a számlákat és a hitelt, de olyan család is van, ahonnan azért mennek ki a sztrájkolókhoz, hogy az összegyűlt adományokból legalább enni tudjanak.

A három műszakban, napi 24 órában sztrájkolók a gyár bejárata előtti sátorban táboroznak, ahol van kályha, tudnak kezet mosni és főzni. Molnár István, a sztrájkbizottság elnöke elmondta: egy felfüggesztett sztrájkot kezdtek újra. A fizetések csúszása még tavaly kezdődött, munkabeszüntetéssel eddig háromszor ki tudták harcolni a bérüket, és most is ebben bíznak.

Eddig azonban senki nem tárgyalt velük, csak – ahogy mondják – próbálták őket megfélemlíteni. A kiskunfélegyházi gyárban összesen 120-an dolgoznak, és az emberek körülbelül fele vesz részt a sztrájkban, a többiek otthon vannak. A termelés szünetel, az üzemben kikapcsolták az áramot, mert azt sem fizették.

A sztrájkolókért már a városban élők is összefogtak. Élelmiszerekkel és tűzifával támogatják a munkásokat, mert vannak olyanok közöttük, akiknek már élelemre sincs pénze.

A cég vezérigazgatóját nem sikerült elérnie a Független Hírügynökségnek. A dolgozók abban bíznak: jövő hét elején tárgyalni tudnak a Ganz-Röck vezetőségével, de attól félnek, most is csak ígéreteket kapnak a pénzük helyett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik