Belföld

Körgát építésével védenék Somlóvásárhelyt

Egy körgát építésével védenék a vörösiszappal elöntött Somlóvásárhelyt egy újabb esetleges iszapömléstől, és az ehhez szükséges munkát már elkezdték.

A településre hétfő délután zúdult vörösiszap 16 házat és udvart öntött el az Aradi utcában. Vasárnap estére az MTI tudósítója azt látta, hogy a házak udvarait és az utakat már kitakarították, és gipsszel vastagon beszórták. A falu határában több száz tonna gipsz van felhalmozva, és szükség esetén a Torna-patak vízébe keverik, hogy egy újabb gátszakadáskor kizúduló, és a patakon lefolyó lúgos anyagot még a Marcal folyóba kerülése előtt semlegesítsék.

A szennyezőanyagot úgy gyűjtötték össze, hogy a földet 30-40 centiméter mélységben legyalulták. A munkálatok elvégzését egy csepeli vállalkozó ingyenesen felajánlott három teherautója és egy munkagépe segíti.

Az Aradi utcát fél évvel korábban ugyanígy elöntötte az árvíz, de akkor két nap alatt megszabadultak a víztől, de a mostani vörös sártenger minden bizonnyal hosszú hetekig keseríti majd az emberek életét, ugyanis több hektárnyi szántón derékig ér a sár – mondta a település polgármestere, aki arról is panaszkodott, hogy a katasztrófa után mindenki “magára hagyta” a falut.

“Nem kellenek ide újságírók, sem emberek, csak védőfelszerelés és munkaruha” – mondta Marton László, megemlítve, hogy többszöri kérésük ellenére csak pénteken, négy nappal a katasztrófa után kaptak segítséget a katasztrófavédelemtől.

A falu első embere, aki elmondása szerint már hatodik napja kezeslábasban és gumicsizmában dolgozik a kárfelszámoláson, azt ígérte, kedden már minden lakos cipőben járhat az udvarán, mert addigra feltakarítják és leföldelik a korábban méteres magasságban álló sártenger helyét.

Arra viszont nem tudott válaszolni, hogy a határban megmaradó vörösiszapot hogyan és mikor szállítják el. Attól tartanak, hogy szárazabb időben az az iszap porrá válik, s az egész falut beszennyezi majd – jegyezte meg.

A falu közepéig gipszes utat folyamatosan locsolják, de a munkagépek és a személyautók szinte valamennyi közutat folyamatosan beszennyezik, ezért ők is szünet nélkül locsolni kénytelenek. Mivel nincs más lehetőségük, egy szomszédos településről, Borszörcsökről kölcsön kapott 37 éves tűzoltóautóval próbálják tisztítani az utakat – mondta a polgármester.

A megsérült 16 házba minden lakó visszatért, kitakarítottak, sötétedés után a házak többségében már a villany is égett. A munkagépek este 7 óra után megpihentek, hogy hétfő reggel újrakezdjék egy hete tartó küzdelmüket a vörös sárral.

A fali kocsmájában az MTI tudósítójától azt tudakolták, valóban reális veszély áll-e fenn egy újabb gátszakadásra, mert a híradásokban egymásnak ellentmondó információk jelennek meg, de – mint a helybeliek mondták – ők abban bíznak, egy újabb gátszakás esetén kiömlő iszap már nem érheti el településük lakóházait.

A helybéliek abban is bíznak, hogy az ő falujukat nem kell kitelepíteni, mint Kolontárt, vagy erre felkészíteni, mint Devecsert.

A polgárőrök szerint – akik a védekezésen dolgoznak már napok óta – akkor lenne baj, ha az iszapáradat Devecsertől, a patakból kiöntve “jönne el” hozzájuk, de addigra – mint jelezték – már elkészítik a Torna-patak mellett húzódó körgátat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik