Belföld

Pénteken kiderül, Gyurcsány “sárba tiporja-e” az Alkotmányt

A 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság fideszes elnöke szerint az alaptörvénybe ütközik, ha meghívásuknak nem tesznek eleget.

Gulyás Gergely a HVG.hu-nak adott interjújában elmondta, az Alkotmány szerint mindenkinek kötelező megjelenni és vallomást tenni egy parlamenti bizottság előtt, de a jelenlegi magyarországi joggyakorlatban ez szankció nélküli jogsértés. A fideszes politikus úgy fogalmazott: “Kíváncsi leszek, hogy Gyurcsány az általa megvédeni szándékozott alkotmány egyértelmű rendelkezését figyelmen kívül hagyja-e”. Mint ismert, korábban Szilvásy György nem jelent meg az albizottság előtt, így Gulyás szerint “sárba tiporta” az alaptörvényt. Az MSZP egyébként nem vesz részt a bizottság munkájában, és azt javasolja a meghívottaknak, ne menjenek el a meghallgatásra.

A politikus elmondta, a 2006-os őszi eseményekkel kapcsolatban két kérdésben a katonai ügyészség szerepe merül fel. Az egyik esetben a Boglyasovszky Csaba dandártábornok által tett feljelentés ügyében – miszerint voltak olyan esetek ahol a fogvatartottaknak embertelen, megalázó bánásmódot kellett elszenvedniük – a katonai ügyészség úgy foglalt állást, hogy ez a magatartás nem bűncselekmény. Ezen kívül egy okirat szerint 2007 szeptemberében Bencze József akkori országos rendőrfőkapitány egy levélben úgy tájékoztatta a szakminisztert, hogy katonai bűncselekmény gyanújával elöljárói gondoskodás elmulasztása miatt büntetőeljárás indult Gergényi Péter ellen. Ugyanakkor kiderül az is, hogy a katonai ügyészség bűncselekmény hiányában 2006 decemberében megszüntette az eljárást. Gulyás szerint elsősorban az az érdekes, hogy az eljárást miért titkolták el.

A politikus szerint a meghallgatási jegyzőkönyvekből és az okiratokból az derül ki, hogy Gergényi Péter kivételével mindenki úgy gondolja: a tévészékházat meg lehetett volna védeni a rendelkezésre álló rendőri erőkkel. Hozzátette, a szakszerűtlenségek kritikus tömege már a védelmi szándékkal kapcsolatosan is kétséget ébreszt.

Az albizottság elnöke szerint egyes vallomások egyértelművé tették, hogy Petrétei Józsefet, az akkori igazságügyi- és rendészeti minisztert és államtitkárát kikapcsolták a rendőrségnek adott utasításokból, pedig a kormány kizárólag rajtuk keresztül tehetett volna ilyet.

Gulyás Gergely elmondta, ha felmerül a gyanúja annak, hogy egy még el nem évült bűncselekmény bizonyítható módon megtörtént, akkor a bizottság feljelentést fog tenni.

AJÁNLOTT LINK:

Mi is történt 2006 őszén? Gulyás Gergely az újabb leleplezésekről (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik