Belföld

A volt főkapitány a vizsgálóbizottság előtt

Bene László fő célja a tévészékház 2006. őszi ostroma után az volt, hogy szakmai intézkedésekkel javítsák a testület munkáját.

Nem a személyes felelősség megállapítása volt – Brazíliából hazatérve – Bene László volt országos rendőrfőkapitány fő célja a tévészékház 2006. őszi ostroma után, hanem az, hogy összegezzék a tapasztalatokat, és felkészítsék a rendőrséget és szakmai intézkedésekkel javítsák a testület munkáját.

A volt főkapitány a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésén azt is hangsúlyozta: nyilvánvaló volt, hogy trauma érte a rendőrséget, a társadalmat és látszott, hogy a nyugalom nem állt helyre, számítani lehetet újabb eseményekre. Mint mondta, mérlegelnie kellett, hogy mi eredményezheti a rendőrségi munka javulását: ha megteszik a szükséges szervezeti-jogi intézkedéseket, vagy ha néhány embert felelősségre vonnak.

A főkapitány – mint mondta – legfontosabb feladatának azt tartotta: a rendőrséget mielőbb olyan állapotba hozzák, hogy a szervezet a következőkben a feladatait törvényesen, szakszerűen végezhesse, visszaállítsa és fenntartsa a közrendet, közbiztonságot. A székházostrom után a rendőrség tanult a hibáiból, elsajátított új technikákat, és 2007. március 15-én bebizonyította, hogy alkalmas az európai szintű szakmai munkára – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik