Belföld

Jövőre már béremelésre számítanak a tanárok

A ciklus végére 25 százalékos emelést szeretne a szakszervezet.

Legalább “gesztusértékű” béremelésre, vagyis legalább 1-1,5 százalék körüli keresetkiegészítésre számítanak a tanárok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint – ha idén nem is – jövőre mindenképpen sort kell keríteni erre, mert a kormány által hangoztatott szakmai szempontok mellett a tanárok anyagi megbecsülésére is szükség van a pedagóguspálya presztízsének visszaállításához.

Egy kezdő tanár most alig több mint bruttó 130 ezer forintra számíthat, és a többiek bére is nagyon alacsony. A PDSZ elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a hosszú távú cél az, hogy a pedagógusbérek vásárlóértéke az uniós szintet érje el, ami a jelenlegi bérek 2,5-szerese. Ez egyelőre csak álom, a szakszervezet azt azonban szeretné elérni, hogy a ciklus végére minden tanár 25 százalékos emelést kapjon – mondta Kerpen Gábor.

Hozzátette: az elmúlt időszakban egyhavi fizetést, az éves bér körülbelül 8 százalékát vették ki a közalkalmazottak zsebéből, amit a lehető leghamarabb vissza kell tenni. Emellett minél előbb vissza kell forgatni a közoktatásba azt a több mint 100 milliárd forintot, amelyet az előző kormány az elmúlt 4 évben kivett abból – mondta.

Az érdekképviselet üdvözölte az oktatási kormányzat azon törekvését, amely az eddigieknél több teret enged a pedagógusi munkának. Idén szeptember elsejétől újra a tanárok dönthetnek a buktatásról, és a második évfolyamtól kezdve a szöveges értékelés, illetve az érdemjegy között is választhatnak. A tanárközpontú szemlélet remélhetőleg tényleg új helyzetet teremt a közoktatásban – mondta Kertész Ágnes, a PDSZ elnökségi tagja. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az érdekképviselet visszaállítaná a korábban elvett heti 2 tanórát, és a 2-4 havi helyett havi szinten tartaná a munkaidőkeret-alapú elszámolást is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik