Belföld

TASZ: törvénysértő a Fidesz jogalkotása

Semmibe vették a jogalkotási garanciákat a kormánypártok a Társaság a Szabadságjogokért szakértője szerint.

Jogszabályellenesen fogadott el eddig minden törvényt a Fidesz-KDNP-frakció – állította a Tárasaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértője a Hírszerzőnek adott interjújában.

Simon Éva szerint a kormány több pontban is megsértette a jogalkotási és az elektronikus információszabadságról szóló törvényt azzal, hogy a 11 általa benyújtott törvényjavaslat egyike sem került fel a minisztériumok honlapjára, nem lehetett azokat véleményezni, nem készült róluk hatástanulmány, és nem történt meg a közigazgatási egyeztetés sem. Hasonló a helyzet a képviselők által benyújtott előterjesztésekkel is – mondta a TASZ szakértője. Ezeknél a hatástanulmányt és a részletes indoklást szintén törvény írja elő, amelyek nem vagy csak felszínesen valósultak meg. Különösen aggályosnak tartja ebből a szempontból az OVB-tagok és az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásáról hozott új szabályokat, illetve a büntető törvénykönyv módosítását.

A szakértő úgy véli, az elmúlt időszakban pongyola módon folyt a törvénykezés, ami miatt folyamatosan az Alkotmánybírósághoz kell majd fordulni. Egészen lesújtó eredményt hozott a törvényhozási dömping – tette hozzá Simon Éva. Ezért szerinte hiba a minisztériumokban dolgozó szakértői gárda politikai bizalmi alapon történő cseréje, mert például egy-egy uniós jogharmonizációban jártas, tapasztalt kodifikátor tudása pótolhatatlan.

Arra a felvetésre, hogy a „társadalmi konzultáció” már a választások révén lezajlott, Simon Éva úgy reagált: a Fideszt elsősorban a legitim kormányzásra hatalmazták fel, a jogalkotás garanciáinak kiiktatására demokráciában nem lehet felhatalmazást kapni. A törvények elavultságára hivatkozni pedig nagyon rossz irány egy demokratikus jogállamban. „Akkor azt is mondhatjuk: a Fidesz új alkotmányt ír tavaszra, a mostanival már minek foglalkozni” – vélekedett az interjúban a TASZ szakértője.

AJÁNLOTT LINK:

TASZ: A Fidesz minden törvényt a szabályok megsértésével hozott meg

(Hírszerző)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik