Belföld

Családon belüli erőszak: tabut döntenének az áldozatok

Szerintük büntetőjogilag speciális esetekként kellene kezelni az ilyen ügyeket. Több tízezren állnak melléjük aláírásukkal.

Meglesz az 50 ezer aláírás ahhoz a népi kezdeményezéshez, amely azt akarja elérni, hogy legyen önálló büntetőjogi tényállása a családon belüli erőszaknak – mondta a Hírszerzőnek Halász Pálma, az ügy egyik szorgalmazója, aki maga is áldozat.

Az aláírásgyűjtők szerint a jelenlegi szabályozás a négy fal közötti bántalmazást nagyjából a kocsmai verekedésekkel veszi egy kalap alá. Azt mondják, a családon belüli erőszak ennél jóval összetettebb probléma, hiszen az ütlegelés mellett a szenvedő fél gyakran anyagi, lelki és a szabad mozgást korlátozó kényszerítésnek is ki van téve. Sok nő például azért tér vissza erőszakos férjéhez, mert a válás után, a láthatási jogot kihasználva magánál tartja a közös gyermeket.

A külön tényállás igényét nem csak a jogvédők, hanem például Galajda Ágnes bíró is szorgalmazza. Ahogy a lapnak elmondta: 7-8 éve még ő sem gondolta volna, hogy a családon belüli erőszak speciális ügy lenne, azóta viszont több olyan esetet látott, ahol az áldozat nehezen akart vallomást tenni vagy őt hibáztatták azért, amiért nem költözött időben.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma az internetes lapnak az mondta, a jelenlegi polgári és büntetőtörvénykönyv, valamint a zaklatás, mint tényállás lefedik a családon belüli erőszak büntethetőségét. Azt azonban elismerték, hogy szükséges lenne az önálló büntetőjogi tényállás bevezetése. Tájékoztatásuk szerint jelenleg is folyik erről az egyeztetés.

AJÁNLOTT LINK:

“Csak azért verlek, mert szeretlek!” (Hírszerző)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik