Belföld

Külföldi nyaralás-autóval

Az előrejelzések szerint az idén is nagyon népszerűek lesznek a magyar utazók körében a környező országok. Horvátország, Szlovénia és Olaszország tengerpartjai is vonzzák a magyar turistákat.

Ezek az úticélok néhány óra alatt elérhetőek gépkocsival, ezért a kisgyermekes családok is szívesen látogatnak ide.
Azok számára, akik nem szeretnének a nyaralás során nem várt extra költségeket, azt javasolják a szakemberek, hogy tájékozódjanak a célország honlapjáról, mi mindennel kell számolniuk, illetve mindenképpen kössenek utasbiztosítást.

A legfontosabb teendőink az utazás előtt:

• Nézessük át az autónkat egy szerelővel, vagy szakszervizzel. Cseréljünk olajat, ha szükséges, nézessük meg a futóművet és a nyomást a kerekekben.
• Ellenőrizzük, hogy érvényes-e a kötelező biztosításunk, illetve váltsuk ki mellé minden esetben a nemzetközi Zöld kártyát, amely ingyenesen jár a kötelező biztosításunk mellé, még akkor is, ha az adott ország ezt nem feltétlenül kéri. Nagyon sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha véletlenül valamilyen baleset történne velünk.(Ez a zöld kártya nem a környezetvédelmi zöld kártya, hanem a kötelező gépjármű biztosításunk nemzetközi megfelelője.)
• A gépjármű biztosítás mellé köthetünk kiegészítő biztosításokat is: életbiztosítás, baleset biztosítás, poggyászbiztosítás, autósegély, jogvédelem, stb.
• Ha kisállatot is szeretnénk magunkkal vinni, ellenőrizzük az oltási könyvét.
• Időben nézzük át az útleveleket, hogy érvényesek-e, illetve felnőttek esetében használható személyi igazolványunk érvényességét is ellenőrizzük le.
• Tájékozódjunk arról is, hogy útdíjat, komp- vagy híd díjat hol és hogyan kell fizetni. A legjobb, ha az adott ország valutájából van nálunk valamennyi, hogy felkészüljünk minden eshetőségre.
• A lakásunkat/házunkat őrizetlenül hagyjuk egy időre, ezért nagyon fontos, hogy kössünk lakásbiztosítást, ha még nincs ilyenünk. A biztosítás nemcsak az ingóságainkra terjed ki, amelyeket elvihetnek a lakásunkból, hanem az időjárás okozta károk költségeit is megtéríti. A mai szélsőséges időjárási viszonyoknál nagyon fontos lehet!
• Külföldre érdemes a készpénz mellé bankkártyát is vinni, hiszen a bankkártyás fizetés nem von maga után tranzakciós költséget, arra azonban figyeljünk, hogy a pénzfelvételért bizony külön levonással terhelik a számlánkat.
• A gyorshajtást mindenhol büntetik, ráadásul balesetveszélyes, ezért induljunk időben, hogy ne kelljen erősebben rálépnünk a gázra, hogy elérjük, mondjuk a következő kompot.


Külföldi nyaralás-autóval 1


A végére hagytuk az egyik legfontosabb teendőnket. Kössünk utasbiztosítást. Egy külföldi út során ugyanis ez lehet a legnagyobb kiadásunk, ha nem vagyunk rá felkészülve. Egy betegség, baleset bármikor bekövetkezhet, és bizony nagyon meglepődnénk, ha a gyerekünk futás közben elesne, és egy csonttörés miatt akár több százezer forintot is ki kellene fizetnünk a külföldi kórházban. A kórházi ellátás pedig még ennél is többe kerül.

Alig néhány ezer forintért azonban itthon megköthetjük az utasbiztosításunkat, hiszen a családoknak külön kedvezményt is ad a legtöbb biztosító.

Biztosítási díja kiszámításához kattintson ide >>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik