Belföld

Elfogták a legveszélyesebb keresztapát

A jamaicai hatóságok elfogták a világ egyik legveszélyesebb kábítószer-kereskedőjét, Christopher "Dudus" Coke drogbárót - közölte a BBC.

A drogbárót Kingston peremvárosában fogták el egy úttorlasznál, miközben egy evangélikus lelkész kísérte. A lelkész azt állította, hogy Coke éppen a rendőrségre indult, hogy feladja magát.

Minderre azután került sor, hogy az Egyesült Államok már korábban kérte kiadatását jamaicától, mert a világ egyik legveszélyesebb drogkereskedőjének tartják és New Yorkban kábítószer- és fegyverkereskedelem miatt vádat emeltek ellene. Azonban a jamaicai hatóságok hónapokig halogatták az elfogását, és csak május végén indítottak nagyszabású hajtóvadászatot utána. A legutóbbi rendőrségi akcióban még nem sikerült elfogni, viszont 73 ember életét vesztette, mivel a helyi lakosok Coke védelmére keltek.

Ennek az lehet az oka, hogy a férfi valóságos “keresztapa” volt Nyugat-Kingstonban, hiszen az emberek hozzá fordultak élelmiszer- és iskolázási segélyért, és biztonságban érezték magukat. Jótevőjüket “elnöknek”, “tábornoknak”, vagy egyszerűen Dudusnak szólították.

Christopher “Dudus” Coke a retteget Shower Posse, azaz Záporkülönítmény nevű szervezet feje. A bandatagok a 80-as évek kokainháborúi idején több száz embert öltek meg úgy, hogy golyózáport zúdítottak rájuk.

Elfogták a legveszélyesebb keresztapát 1

A szervezet az amerikai vád szerint cracket – a kokain könnyebben elszívható, kristályos, darabos formáját – szállított az Egyesült Államokba, onnan pedig fegyvert importált a reggae hazájába. A hálózat kiterjedt Nagy-Britanniára is. Az amerikai külügyminisztérium szerint Coke kapcsolatban állt a jamaicai kormánypárttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik