Belföld

Szegednél tetőzik a Tisza

Megszűnt a készültség Tiszatarján és Rakamaz között a Tiszán. A folyó Szegednél tetőzik.

Szegednél tetőzik a Tiszán levonuló árhullám, a folyó vízszintje kedden kora délután 810 centiméter volt.

Mivel a Körösök és a Maros vízgyűjtőjén is területi átlagban 10 millimétert meghaladó csapadék hullott, a mellékfolyókon levonuló kisebb árhullámok gátolják az apadás megindulását, így csak a vízszint lassú csökkenésére lehet számítani – mondta Keller Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletvezető-helyettese.

A magas vízállás ellenére nem történt olyan árvízi esemény, amely komolyabb beavatkozást igényelt volna, a töltéseken azonban már megjelentek a csurgások, felázások, s kisebb buzgárok is megfigyelhetők. A gátakon folyamatos figyelőszolgálatot tartanak, a töltést keresztező mélyvezetésű műtárgyaknál „vészőrök” teljesítenek szolgálatot. Az árvízi védekezésben több mint ötszázan vesznek részt.

Az Alsó-Tiszán a Hármas-Körös torkolata és az Algyői híd között harmad-, a híd és az országhatár között másodfokú készültség mellett védekeznek. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös torkolati szakaszánál harmad-, a Maros-torkolatnál másodfokú készültség van érvényben.

Az északi részen megszűnt a készültség

Megszüntette az árvízvédelmi készültséget a Tiszán Tiszatarján és Rakamaz között a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság – közölte Bara Sándor védelemvezető kedden az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a területen harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között, elsőfokú pedig a Tiszán Tiszafüred és Tiszakeszi között. A készültségben lévő szakaszok hossza 75 kilométer.

A Hortobágy-Berettyó vízállása Borznál 364 centiméter, még mindig árad. A vízmagasság 14 centiméterrel van a harmadfok fölött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik