Belföld

Törvénysértő volt Orbán iskolai kampánya

A Fidesz elfelejtette befizetni a fellebbezési illetéket.

Nem vizsgálta érdemben a Legfelsőbb Bíróság (LB) a Fidesz elnökének iskolai kampányolása ügyében, a párt által benyújtott felülvizsgálati kérelmet, mivel a beadók a döntés meghozataláig nem rótták le az eljárási illetéket, 7500 forintot.

Az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) Szigetvári Viktor, a Magyar Szocialista Párt kampányfőnöke fordult kifogással. Mint beadványában írta, Orbán Viktor március 23-án – saját internetes oldalának beszámolója szerint is – meglátogatta a zuglói Szent István Király Zeneiskolát és Zeneművészeti Szakközépiskolát, és ott politikai, választási célú kampányt folytatott, olyan napszakban, amikor az iskola felügyelt a tanulókra. Így a pártelnök törvényt sértett.

Az OVB múlt csütörtöki ülésén megállapította, hogy Orbán valóban megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, továbbá a jogsértőt eltiltotta a további jogsértéstől. Az OVB szerint egyértelműen megállapítható volt, hogy a pártelnök az oktatási intézményben a pedagógusok és a tanulók jelenlétében fejtette ki politikai véleményét és választási kampányt folytatott. A közoktatási törvény szerint azonban ez szabálytalan.

Ajánlott link:

Hibáztak a Fidesz jogászai (FN.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik