Belföld

Szószedet Orbán-Medgyessy évértékeléséhez

Medgyessy Péter hétfői beszédében a szavak számát tekintve a modernségre és Európára koncentrált, míg Orbán Viktor Kedves barátaim! megszólítással a kötetlen hangulatot próbált teremteni.

Bár egy beszéd elemzésének tárgya elsősorban annak tartalma, azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, mely szavakat hány alkalommal használt a miniszterelnök. Vettük magunknak a bátorságot, hogy a kontextusból kiragadva vizsgáljuk egy-egy szó előfordulásának gyakoriságát ezúttal Medgyessy Péter beszédében, és az eredményt összevetettük Orbán Viktor múlt kedden elhangzott beszédének szóstatisztikai elemzésével.

Modernség kontra barátaim!

Míg Orbán Viktor volt miniszterelnök, jelenlegi pártelnök kötetlen hangvételű lágymányosi évértékelőjében több mint húsz alkalommal használta a „Kedves barátaim!” megszólítást, addig Medgyessy Péter kormányfő inkább nemekre bontva a hölgyekhez és az urakhoz szólt, összesen 15 alkalommal. Igaz, a Parlamentben nem is szokás barát(k)ozni, talán ez lehet az oka annak, hogy a miniszterelnöki beszédből hiányzott közvetlenség. A hölgyeket és az urakat Orbán 14 alkalommal üdvözölte.

Medgyessy beszédében inkább a modernségre és Európára koncentrált – az előbbi szó tövét 31 alkalommal használta a kormányfő (plusz kilenc Európai Unió), a modern szó pedig 41-szer hagyta el a száját. Orbán Viktor ezzel szemben csupán kilencszer európázott és 12-szer uniózott, a modernségnek pedig – már ami a megszámlált szavakat illeti -, se híre, se hamva. Magyarságban éppen csak megelőzte Orbán Medgyessyt: míg a volt kormányfő 33-szor használta a magyar szót, mint szótövet, addig a jelenlegi 31-szer.

Talán nem meglepő: Orbán beszédében a bank szó csak olyan pejoratív szóösszetételekben szerepelt, mint bankárgondolkodás, bankárészjárás; egy esetben hangzott el a semleges bankfiók szóösszetétel. Medgyessy Péter, az egykori bankelnök pejoratíve nem használta a bank szót a pénz azonban hat alkalommal is előkerült. A jelenlegi kormányfő szavait számlálva az derül ki, hogy inkább pályázni kell, ezt a szót ugyanis hat alkalommal is elismételte.

A gazdaságnál maradva, meg kell említenünk, hogy a vállalkozás valamely formája összesen hétszer szerepelt az Orbán-beszédben, és csupán háromszor Medgyessy beszédében. Ez egy kényszervállalkozónak valószínűleg nem esett túl jól.

Biztos, ami biztos


Ha kevés a pénz, marad a biztonság vagy bizonytalanság, illetve az összefogás hangsúlyozása; ebből mindkét vezető politikus kivette részét. Orbán múlt kedden több mint húsz alkalommal mondta ki a biztonság szó valamely bővített változatát, amellyel a legtöbb esetben annak hiányára igyekezett rámutatni (négyszer említette a bizonytalanságot). Medgyessy körülbelül harmadannyira találta fontosnak ezt a szót, bizonytalannak pedig hétfőn délben éppen semmit sem talált. A kormányfő nyolcszor fogott össze, a volt kormányfő pedig kilencszer, a szavak előfordulási gyakorisága alapján tehát alakul a nagykoalíció (mínusz néhány széthúzás, de csak a múltban). 

Jó hangulatban

Tíz alkalommal szerepelt az Orbán-beszédben a család szó valamely szóösszetételben, ezt Medgyessy nagy meglepetésre egyel megelőzte. Hatszor hagyta el Orbán száját a boldogság vagy a boldogulás egy-egy formája és háromszor volt ok az örömre; Medgyessy ezt harmadolta.

Szomorkodásra, búsongásra utaló jel, legalábbis e szó gyakoriságát vizsgálva, nem akadt egyik beszédben sem, a kormányfő is csak arra kért bennünket: ne búslakodjunk! Annál többször volt szó az életről (24 alkalommal Orbánnál, 5-ször Medgyessynél), hiányzott viszont a halál, vagy az elmúlás.

Növekedésről és gyarapodásról több mint 10 alkalommal szólt a volt miniszterelnök (ehhez az igéhez általában az árak, az infláció, a számlák és az eladósodás kapcsolódott), csökkenésről és zsugorodásról is legalább ennyiszer szólt; ekkor általában a támogatásokról és a kormány be nem tartott ígéreteiről volt szó („Ami két éve még nőtt, az ma csökken.”) Nagy meglepetésre éppen ellenkezőleg alakult mindez a Medgyessy-beszédben. Hat alkalommal volt hallható a növekedés, csakis pozitív értelemben, csökkenés vagy csökkentés is csak akkor, ha a költségvetési hiányról volt szó – ugyancsak hatszor.

Emberekről hússzor szól Orbán, 18-szor Medgyessy, a polgároknál azonban elhúz a mostani kormányfő (8 alkalom), alig – egy alkalommal – szól róluk csupán elődje. Két alkalommal jöttek szóba a vidékiek és a falusiak Orbánnál, Medgyessy egy alkalommal emlékezik meg ilyen formán róluk, a városiak viszont kimaradtak szórásból. Orbán hatszor, Megdgyessy egyszer említette a fiatalokat, Orbán tízszer, Medgyessy ötször a gyerekeket, míg szüleinket, nagyszüleinket, az öregeket és a nyugdíjasokat a volt kormányfő nyolcszor, a mostani hatszor hozta szóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik