Belföld

Szerbiában nyertek radikálisok

Az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) nyerte meg az előre hozott szerbia-montenegrói parlamenti választást - számol be a Népszabadság. Az SRS, amelyet hágai cellájából irányít Vojiszlav Seselj, a szavazatok 27,5 százalékát kapta.

Az első, nem hivatalos eredmények szerint a Nyugat-barát, reformpárti demokratikus tömb esélyes a kormányalakításra, hiszen összességében a szavazatok 41,5 százalékát szerezte meg. Kostunica volt államfő Szerbiai Demokrata Pártja 17,4 százalékot kapott, a magát balközépre soroló Demokrata Párt 12,7 százalékot, a liberális technokrata közgazdászokból alakult G17 Plus pedig 11,4 százalékot. Milosevics szocialistái 7,6 százalékkal végeztek.


Nem jutott be a parlamentbe a Kasza József nevével fémjelzett Együtt a toleranciáért koalíció. Belgrádi elemzők részben a magas, 56 százalékos részvételi aránnyal magyarázzák a demokrata tömb jó eredményét. A választás előtt Szvetozar Marovics államfő reményét fejezte ki, hogy Szerbia polgárai a demokratikus politikára, az európai Szerbiára fognak szavazni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik