Belföld

Surányi szerint 4-5 százalékos infláció kell a növekedéshez

Magyarországon a kiegyensúlyozott, gyors növekedéshez 4-5 százalékos inflációra lenne szükség az elkövetkező években - mondta Surányi György volt jegybank-elnök egy konferencián csütörtökön Budapesten.

A csatlakozásra váró országoknak, s köztük Magyarországnaknem feltétlenül érdeke, hogy gyorsan csatlakozzon a Monetáris Unióhoz – mondta Surányi György, a CIB Bank Rt. igazgatóságának elnöke.

A volt jegybankelnök szerint a monetáris unió által előírt feltételek teljesítése nem feltétlenül teszik lehetővé Magyarország számára a hosszú távú gyors növekedést. Surányi György azt is hangsúlyozta: önmagában nem biztos, hogy az a lényeges, hogy az államháztartás hiánya 4,8, vagy 5,2 százaléka a GDP-nek, sokkal fontosabb kérdés az, hogy a belföldi megtakarítások finanszírozni tudják az államháztartás deficitjét.

A büdzsében más van

A Pénzügyminisztérium jövőre 5,5-6 százalékos fogyasztói árszínvonal-emelkedéssel kalkulált a költségvetés készítésénél, 2005-ben 4, 2006-ban pedig 3 százalékra mérséklődne az infláció. A pénzügyi tárca az államháztartás GDP-arányos deficitjét tartotta elsődleges prioritásnak, László Csaba több ízben hangsúlyozta, hogy ez a mutató jövőre semmiképpen sem haladhatja meg a 3,8 százalékot. 2005-ben és 2006-ban pedig 2,8, illetve 2,5 százalékra szorítanák le a hiányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik