Belföld

2,6 milliárd forintos beruházás készült el a Dunaferrnél

Megkezdődött kedden a Dunaferr DWA Hideghengermű Kft.-nél a cég termékeinek versenyképességét javító, csaknem 2,6 milliárd forintos beruházással megvalósított dresszírozó berendezés melegpróbája - tájékoztatta az MTI- t a társaság ügyvezető igazgatója.

Nagy György elmondta: a saját erő felhasználásával és banki hitel igénybevételével elkészült beruházás 8 év alatt térül meg. Az új berendezés évi mintegy 100-150 ezer tonnával több hidegen hengerelt lemez dresszírozását – utóhengerlését – végzi majd el, mint az 1965-től szolgáló elődje. A régi gép napi 1200 tonnás teljesítményét várhatóan október elején éri el, november 29-től pedig a korábbinál 400 tonnával több, napi 1600 tonna utóhengerelt lemez kerül ki a Dunaferr DWA Hideghengerműből.

A fejlesztéssel számottevően nő a cég termékeinek versenyképessége, mivel az eddiginél összességében magasabb minőségű, jobb síkfekvésű, és garantált mechanikai értékeket biztosító hidegen hengerelt lemezt tud szállítani hazai és a külföldi vevőinek. A dresszírozó berendezésről lekerült termékek mintegy fele itthon talál gazdára, a másik felét Németországba, Ausztriába, Olaszországba, Franciaországba, Romániába, Lengyelországba, Csehországba, Szlovákiába, Horvátországba és Szlovéniába exportálják.

A 730 dolgozót foglalkoztató vállalkozás – piacai megőrzése végett – még a beruházás júliusi megkezdése előtt legyártotta az adott időszakra igényelt termékmennyiség egy részét, a többi megrendelésnek pedig az egyik hideghengerállvány technológiai átalakításával tudott eleget tenni. Így a tervek szerint a tavalyinál 2 milliárd forinttal nagyobb, 33 milliárd forint termelési értéket is tud produkálni – mondta az ügyvezető igazgató, aki hozzáfűzte: bár a Dunaferr DWA Hideghengermű Kft. tavaly veszteséges volt, az idén a beruházás ellenére veszteség nélkül, nullszaldóval akarja zárni az esztendőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik