Belföld

230 millió euró szindikált hitelt vesz fel az Eximbank

A 230 millió eurónyi szindikált hitel az Eximbank a kis- és közepes vállalkozások exportjának elősegítésére, illetve magyar vállalatok külföldi projektjeinek megvalósítására fordítja.

Az eredeti 200 millió eurós hitelt túljegyezte a piac, így 230 millió euró szindikált hitelt vesz fel a Magyar Export-Import Bank Rt. (Eximbank) 9 ország 19 bankjától – az erről szóló megállapodást kedden írták alá az Eximbank és a főszervező bankok vezetői.

A hitel futamideje 3 év, ami két évvel meghosszabbítható, kamata az összes költséggel együtt EURIBOR felett 23,2 bázispont. A törlesztés egy összegben, lejáratkor történik, biztosítéka a magyar állam készfizető kezességvállalása.

A főszervező (mandated lead arranger) a Bayern LB, a BNP Paribas, a KBC Bank NV és magyarországi leánybankja, a K&H Bank, valamint a Sumitomo Mitsui Banking Corporation Europe Limited. A teljes hitelösszeg 34 százalékát a főszervezők (mandated lead arranger), ugyancsak 34 százalékát a szervezők (arranger), 23 százalékát a társ szervezők (co-arranger) és 9 százalékot a többi
hitelezők nyújtják.

A szindikátus tagjai közül az általános ügynöki feladatokat a Sumitomo Mitsui Banking Corporation Europe Limited, a dokumentációs ügynöki teendőket a Bayern LB, a könyvvezetői koordinációt a BNP Paribas, a hitel aláírásával és publikációjával kapcsolatos teendőket a KBC Bank NV/K&H Bank látja el.

A 230 milliós eurós szindikált hitel – mai árfolyamon közel 60 milliárd forint – az Eximbank eddigi legsikeresebb hitelfelvétele – értékelte Bánki Frigyes, az Eximbank vezérigazgatója. A hitelfelvételre azért került sor, mivel az Eximbank idei kihelyezései a tervet meghaladóan, az egy évvel korábbihoz képest 35 százalékkal nőttek, így a teljes kihelyezett állomány eléri a 148 milliárd forintot.

Az Eximbank az összeget a kis- és közepes vállalkozások exportjának elősegítésére, illetve magyar vállalatok külföldi projektjeinek megvalósítására fordítja – mondta Bánki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik