Belföld

Szaporodó gondok – gyorsuló növekedés?

A késlekedő konjuktúrát kincstári optimizmussal igyekszik pótolni a kormányzat, legalábbis erre utal a pénzügyminiszter optimista prognózisa.

Miközben az ország jövő évi gazdasági helyzetét illetően a hazai lakosság most kivételesen pesszimista, s a megkérdezettek jelentékenyebb része várja a kilátások romlását, mint amennyien a javulásra voksolnak, a pénzügyminiszter szinte példátlan optimizmusról tesz tanúbizonyságot.


 A vártnál gyengébb konjunktúra

A GKI Gazdaságkutató Rt. nemrégiben készített elemzése szerint a külső egyensúly romlása folytatódik, az infláció lényegében stagnál. Az idén még az év elején vártnál is rosszabb lesz az európai konjunktúra, mivel az eurózóna GDP-je csak mintegy 1 százalékkal nő. Az előrejelzés szerint kifullad az előző két év hazai gazdaságpolitikájának a belső keresletélénkítésen keresztül a konjunktúrára gyakorolt pozitív hatása, mivel ez a keresletélénkítés egyensúlyi szempontból nem folytatható.

Gyorsuló növekedésben bíznak


A László Csaba pénzügyminiszter által pénteken vázolt kormányzati elképzelések szerint az elkövetkező három évben folyamatosan gyorsul a növekedés, mérséklődik az infláció és számottevően javul a gazdaság, illetve az államháztartás egyensúlya. A Pénzügyminisztérium prognózisa szerint jövőre a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 3,5 százalékkal bővül majd, míg 2005-re 4-4,5, 2006-ra 4,5-5 százalékos GDP növekedést várnak a kormányzati szakértők.


 Inflációs bérnövekedés

A kormány jövőre 9-10 százalékos bérnövekedéssel számol – mondta László Csaba pénzügyminiszter a Magyar Televízió Napkelte című műsorában pénteken. Hozzátette: a kormány világosan deklarálta, hogy a bérek vásárlóértékét jövőre meg kívánja őrizni. Mint mondta, ez azt jelenti: a kormány a bruttó bérek olyan növekedését tervezi, hogy az adótörvények szigorítását levonva, körülbelül az inflációnak megfelelő növekedés érhető el a nettó béreknél.  

A fogyasztás növekedése elmarad a GDP-étől


A kormányzati prognózisok szerint a lakossági fogyasztás is folyamatosan bővül, de növekedésének üteme 0,5-1 százalékponttal a GDP növekedési üteme alatt marad. Így 2004-ben 1,5-2, 2005-ben 3-3,5, 2006-ban mintegy 3,5 százalékkal bővül majd a lakosság fogyasztása.


Az export növekedésére a fokozatos gyorsulás a jellemző a prognózis szerint. Az export volumene az előrejelzés szerint 6-8 százalékkal nő jövőre, 7-9 százalékkal 2005-ben és 8-10 százalékkal 2006-ban. Az import növekedése ezzel párhuzamosan 2004-ben 6-8, 2005-ben 8-10, 2006-ban 9-11 százalékra fut fel.


 A piac jóval szkeptikusabb

Az idén a megcélzott 4,5 százalékos decemberi (év/éves) árszínvonal-emelkedés helyett 4,9 százalékra módosult a piaci konszenzus, jövőre pedig 4,3 százalékra számítanak az elemzők. Az államháztartási hiánnyal kapcsolatban ennél is szkeptikusabb a piac: a Reuters-konszenzus idén 5,4, jövőre 4,2 százalékos GDP-arányos deficittel számol.  


Inflációs álmok és a piaci konszenzus


Fogyasztói árszínvonal növekedésének jövő évi 4,5-5 százalékos, majd azt követő 3,5-4 százalékos, illetve a periódus utolsó évére körülbelül 3 százalékos szintje mellett a prognózis készítői a nettó átlagkereset 4-6 százalékos emelkedését jelzik előre mindhárom esztendőben. Ugyancsak mindhárom évre azonos mértékű – 5 milliárd euró – a folyó fizetési mérleg előre becsült hiánya. A felvázolt pálya szerint az államháztartás ESA95 szerinti hiánya 3,8 százalék lesz 2004-ben, majd a rákövetkező esztendőben 2,8 százalékra, 2006-ban pedig 2,5 százalékra mérséklődik.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik