Belföld

Derűlátóbb IMF-jóslat a világgazdaság jövőjéről

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgató-helyettese kedden úgy vélte, javulnak a világgazdasági kilátások. Eduardo Aninat szerint, aki a német Ifo gazdaságkutató intézetben vázolta az IMF elképzeléseit, jövőre akár 4 százalékot is elérhet a globális növekedés.

Bár a pozitív jelek az utóbbi időben sokasodnak a fellendülést illetően, a bizonytalansági tényezők nem tűntek el: az olajárak csökkentek, de például az Egyesült Államokban továbbra is igen magas a költségvetési deficit – mondta. Aninat sürgette az amerikai és európai jegybankokat, hogy folytassanak alkalmazkodó politikát, amíg a világgazdasági fellendülés biztossá nem válik.

Mint mondta, az amerikai Fed eddig értékes szerepet játszott a hazai kereslet fenntartásában, de nem hagyhatók figyelmen kívül azok a veszélyek, amelyeket a növekvő amerikai költségvetési és kereskedelmi hiány jelent.

A jegybank szerepét betöltő Fed Nyíltpiaci Bizottsága kedd-szerdai ülésén hoz ismét kamatdöntést. Elemzők szinte biztosra veszik a negyed százalékpontos kamatcsökkentést, de a fél százalékpontot sem tartják kizártnak. Jelenleg 1,25 százalék az irányadó amerikai kamat. Aninat szerint az Európai Központi Banknak (EKB), amely június 5-én fél százalékponttal 2,0 százalékra csökkentette irányadó kamatát, ugyancsak fenn kell tartania alkalmazkodó pénzügyi politikáját. Aninat úgy véli, hogy az euróövezet továbbra is a tartós gazdasági gyengeségbe merül.

A vállalati szféra és a tőkepiacok törékenysége néhány országban, bizonyos deflációs nyomások megléte, és a világgazdasági növekedés kockázatai mind érvek az alkalmazkodó pénzügyi álláspont fenntartására, amíg a szélesebb alapú fellendülés nyilvánvalóvá válik.

Aninat egyúttal enyhíteni igyekezett a német deflációval kapcsolatos IMF-kijelentés élét, amely a német politikusok körében heves tiltakozást váltott ki. Mint mondta, nem a deflációs spirál megjelenését prognosztizálták, csupán azt mondták, hogy a politikusoknak figyelemmel kell lenniük a csökkenő árak okozta kockázatokra.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik