Belföld

Új hatóság adja majd ki az építési engedélyeket

Új hatóság adja majd ki az építési engedélyeket, ha a parlament elfogadja a törvény módosítását. Az önkormányzatok véleményezési jogot kapnak - írja a Népszabadság.

Az elsőfokú építési hatóságok szerepét átvevő önkormányzatok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Hiányoznak a képzett szakemberek, viszont túl sok az engedélyekhez fűződő érdek. A jelenlegi rendszer átláthatatlan. Nemcsak a polgárok nem tudják, mikor melyik hatósághoz forduljanak építési ügyeikkel, hanem a másodfokként eljáró közigazgatási hivataloknak is gyakorta gondot okoz az illetékes építésügyi hatóság fellelése.

Az új építésigazgatási hatóságok a jelenlegi elképzelések szerint a szintén állami feladatokat ellátó közigazgatási hivatalok, illetve az okmányirodák mellett működnének. Ám jogkörük és munkájuk természetesen független lenne a társintézményekétől. Az sem tisztázott egyelőre, hogy milyen sűrűségű – regionális, megyei, járási, netán települési léptékű – legyen a rendszer. (A másodfok marad a közigazgatási hivataloknál.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik