Belföld

Folyó fizetési mérleg: 313 millió a márciusi hiány

A folyó fizetési mérleg hiánya 313 millió euró volt az idén márciusban, az első három hónapban a hiány 987 millió eurót tett ki - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán. Az elemzők 380 millió eurós hiányt vártak márciusra. Tavaly márciusban a folyó deficit 41 millió euró volt, az első három hónapban 480 millió eurót tett ki.

A várakozásoknál kedvezőtlenebbül alakult a folyó fizetési mérleg márciusi hiánya, a hazai elemzők a deficit alakulásában és finanszírozásában a következő hónapokban további romlást feltételezve, az év végére 4 milliárd euró körüli folyó hiányt
prognosztizálnak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdai közlése szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 313 millió euró volt az idén márciusban, az első három hónapban a hiány 987 millió eurót tett ki. Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője az MTI-nek nem nevezte meglepőnek az adatok romlását, ami szerinte tükrözi a gyenge ipari teljesítményt, a külső konjunktúra elmaradását és a tovább növekedő belső keresletet.

Elismerve a külkereskedelmi deficit kismértékű, havi javulását, az elemző felhívta a figyelmet a tavalyinál továbbra is alacsonyabb exportra és az elsősorban fogyasztási célú import növekedésére. Nyeste Orsolya megemlítette az idegenforgalom továbbra is gyenge teljesítményét.

Aggasztónak nevezhető a hiány finanszírozásának alakulása – mondta Nyeste Orsolya. Emlékeztetett, hogy a nem adóssággeneráló tőketételeknél 68 millió euró nettó forráskiáramlás történt márciusban az előző havi, 82 millió eurós tőkekiáramlást követően.

A külföldre irányuló magas, 361 millió eurót kitevő forráskiáramlást önmagában nem nevezte problémának az elemző, amiben meghatározó volt a Mol-Slovnaft tranzakció szerepe. Az azonban aggasztó, hogy külföldről alig érkezik tőke Magyarországra, így az ország eladósodottsága nő – tette hozzá.

Kaposi Zsolt, az OTP Bank Rt. elemzője szerint a növekvő hiány jól mutatja a fiskális megszorítás, a költségvetési szigor hiányát. – A továbbra is költekező költségvetés és a folyamatosan bővülő belső kereslet ikerdeficithez, a költségvetés és a folyó mérleg egyidejű magas hiányához vezetett – mondta. Hozzátette, hogy egy hirtelen költségvetési kiigazítás esetén is tovább nőne egy-két hónapig a deficit, mivel azonban a kormány terveiben ez nem szerepel, az év hátralévő hónapjaiban sem lehet kedvező fordulatra számítani.

Kaposi Zsolt szerint helytálló a jegybank előrejelzése, a folyó fizetési mérleg hiánya az idén elérheti a 4 milliárd eurót, a GDP 5 százalékát is. Az elemző a nem adóssággeneráló tőketételek kedvezőtlenül alakuló egyenlegére emlékeztetve a korábbinál jóval sebezhetőbbnek nevezte a hiány finanszírozását és a forint árfolyamát is.

Várakozásai szerint a forint további gyengülése, gyengélkedése várható, ami kihat a hozamok alakulására is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik