Belföld

Új képzések a Közgázon – együttműködés a Sorbonne-nal

Új képzések bevezetését tervezik a Közgázon. Nemrégiben megállapodtak a Passaui Egyetemmel, most pedig a párizsi Sorbonne-nal készítenek elő közös oktatási programot.

Ritka eset, hogy olyan neves üzletemberek találkozzanak nálunk – viszonylag nagy számban – mint ahogyan az szerdán és csütörtökön
Új képzések a Közgázon – együttműködés a Sorbonne-nal 1

történt, abból az alkalomból, hogy másodszor tartott ülést a magyar fővárosban a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE) nemzetközi üzleti tanácsadó testülete.

A testületet Chikán Attila, az egyetem rektora tájékoztatta a közeli és távolabbi tervekről, illetve a legutóbbi fejleményekről. A legfontosabb újdonságokról a rektor a sajtónak is beszámolt. Így például megtudtuk, hogy a BKÁE a Passaui Egyetemmel ad ki elsőként kettős diplomát, amelyet a német nyelvű programjukban tanuló legjobb hallgatók szerezhetnek meg.

Kik azok az üzleti tanácsadók? 

A BKÁE nemzetközi üzleti tanácsadó testületében több világhírű bankár, üzletember és diplomata található. Így például a legnevesebb tag, egyben a testület elnöke Alexandre Lámfalussy, aki kulcsszerepet játszott az európai közös valuta megteremtésében, George Károlyi, a Fiat Franciaország egyik vezetője, Willem van der Vegt, a Philips Magyarország vezérigazgatója. 

Együttműködés a Sorbonne-nal

Előrehaladott tárgyalásokat folytat a „Közgáz” a párizsi Sorbonne-nal is, egy közös, francia nyelven folyó „Master” szintű képzésről, amely kettős diplomával zárul majd.

A FigyelőNet információi szerint a Sorbonne Nouvelle-lel, a Paris III Egyetemmel vette fel a kapcsolatot a budapesti univerzitás. A tervek szerint két éves képzés alakulna ki a budapesti és a párizsi egyetem részvételével. Az első évet a magyar, a másodikat a francia fővárosban töltenék a hallgatók. A Sorbonne-nal közös képzés egyébként a társadalomtudományokra terjed majd ki.

Mindemellett német és francia nyelvterületen további kooperáció várható, így a Bambergi Egyetem és a Bordeaux Business Schoollal is régóta megtörtént már a kapcsolatfelvétel, és folynak a tárgyalások a közös képzések beindításáról. Minderről a Közgáz nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó illetékeseitől kapott a FigyelőNet tájékoztatást.

A németek és a franciák szeretik a közös képzéseket

Chikán Attila rektor ugyanakkor az újságíróknak arra is rávilágított, hogy miért éppen német és francia egyetemekkel indítanak közös képzést. A nemzetközi tanácsadó testület tagjai is arra hívták fel ugyanis az intézmény vezetésének figyelmét, hogy az amerikai és angol egyetemeken a személyes kapcsolatok, a személyes ismeretségek dominálnak, így ott nem sokat számít egy közös képzésről szóló diploma felmutatása.

Ezzel szemben Franciaországban és Németországban bürokratizáltabb az oktatási és a munkaerő-felvételi rendszer, és sokat számít például egy magyarországi német vállalat esetében az, ha valaki mindkét országban szerzett, közös végzettséget mutathat fel.

Chikán Attila beszámolt néhány távlati tervükről is. A „legkalandosabb” ezek közül – a rektor szerint – a Vietnammal és Kínával tervezett együttműködés. Hamarosan küldöttség érkezik például Magyarországra azon vietnami vállalati és politikai vezetőkből, akik a pesti Közgázon végeztek egykor.

Ázsia e két országában nagyra becsülik a magyar üzleti és közgazdasági képzést. Éppen ezért a távolabbi elképzelések között felvetődött, hogy esetleg egy kínai és/vagy egy vietnami campus-t létesítene a budapesti egyetem a Távol-Keleten.

A kertészeti karok integrálására is készülnek

Chikán Attila végül szót ejtett az Szent István Egyetembe integrálódott egykori Kertészeti Egyetem három karának tervezett csatlakozásáról a BKÁE szervezetéhez. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a folyamat számos előnnyel jár, de komoly kihívások elé is állítja az intézményt. Szinte minden mutatója ugyanis egyharmadával fog bővülni (tanári kar létszáma, hallgatók száma, stb.).

Ugyanakkor Chikán bízik abban, hogy több előnyt jelenthet majd a kertészeti, tájépítészeti és egyéb képzések integrálása, mint amennyi nehézséget okoz a két szervezet összevonása. Hiszen megnövekedhet a másoddiplomás közgazdászok száma is a jövőben azáltal, hogy az immár összevont intézményen belül felkeltik az érdeklődést a közgazdasági képzések iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik