Belföld

Gazprom-ajánlat a görög földgáz-üzletágra

Az orosz OAO Gazprom, a világ legnagyobb földgáz-kitermelője bejelentette, hogy ajánlatot tesz a görög földgáztársaság 35 százalékos részesedésére. A Gazprom azzal indokolta lépését, hogy szeretne a balkáni ország kiskereskedelmi piacán is megjelenni.

A Gazprom a német Ruhrgas AG-tól függetlenül tesz ajánlatot – mondta a cég szóvivője, Igor Plotnikov a Bloombergnek adott telefoninterjújában. A Ruhrgas egyébként Németország legnagyobb földgáz-társasága, és az orosz Gazpromban is érdekelt. Plotnikov nem árulta el, hogy mennyi pénzt kínál a görög cégrészesedésért az orosz mamutvállalat.

Oroszország a gáz hatósági áras, és limitált áron forgalmazható. A Bloomberg szerint a Gazprom ezért törekszik a külföldi kiskereskedelmi piacokra. A Gazprom legnagyobb vevői között van a Ruhrgas és a Gaz de France Nyugat-Európában.

A görög napilap, az Imeriszia szerint a Gazprom és a Ruhrgas külön-külön több mint 200 millió eurót ajánlott a görög társaságért. A Ruhrgas állítólag valamivel többet kínált a Gazpromnál – a hivatalosan meg nem erősített információk szerint. Görögország ugyanakkor 300 millió euróért akarta eladni a részesedést az Imeriszia értesüései szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik