Belföld

Öt személyt kezelnek atípusos tüdőgyulladással Romániában

Romániában jelenleg öt személyt kezelnek az atípusos tüdőgyulladás (SARS) tüneteivel - közölték csütörtökön az illetékes román egészségügyi hatóságok az MTI-vel.

Alexandru Rafila, a román egészségügyi minisztérium főigazgatója elmondta, hogy jelenleg csak a bukaresti járványkórház erre a célra elkülönített részlegén kezelnek embereket az Ázsiából indult, korábban ismeretlen betegség tüneteivel.

Egy-egy férfi Marosvásárhelyen és Kolozsváron is kórházba került, de őket már hazaengedték, mivel az orvosok megállapították, hogy tüneteiket nem az atípusos tüdőgyulladás vírusa okozta.

Egy héttel ezelőtt az aradi repülőtér egészségügyi illetékesei megtiltották egy olasz állampolgárnak, hogy Veronába utazzon, mert azt feltételezték róla, hogy atípusos tüdőgyulladásban szenved. Az olasz férfi megtagadta, hogy kórházba menjen, ehelyett Magyarországra távozott. A főigazgató a eset kapcsán elmondta: nincs intézményesített kapcsolattartás a román és a magyar egészségügyi minisztérium között, de ha a helyzet úgy kívánja, megteszik a szükséges lépéseket a kölcsönös tájékoztatás érdekében.

A bukaresti járványkórház elkülönített részlegén öt embert ápolnak: egy nőt, három családtagját és egy orvost. Először, március 18-án egy 34 éves bukaresti nő került kórházba. Ő – csakúgy, mint a Marosvásárhelyen és Kolozsváron kórházba került két férfi – Kínában járt. Mindhárman ugyanazzal a repülőgéppel tértek vissza Pekingből Bukarestbe.

Bár a bukaresti nő esetében megállapították, hogy megfertőződött az ismeretlen betegséggel, néhány nap után saját kérésére hazaengedték a kórházból, mivel az orvosok úgy találták, hogy egészségi állapota megfelelő és szervezete jól válaszolt a kezelésre. A hét elején azonban – a korábbinál súlyosabb tünetekkel – visszakerült a kórházba. Ezúttal a férjét és az unokahúgát is beszállították. Néhány nappal később kórházba került a beteg nő gyermeke és az egyik orvos is, aki egy héttel korábban kezelte őt.

A román egészségügyi hálózat helyettes vezetője hangsúlyozta, hogy eddig csak a 34 éves nő esetében állapították meg a betegséget. Az orvosok szerint gyermeke biztosan nem kapta el a kórt, de biztonsági okokból megfigyelés alatt tartják. A másik három személy esetében a betegség gyanújáról van szó. Az atípusos tüdőgyulladás lappangási ideje tíz nap.

A csütörtöki román sajtó olyan szakértőket idézett, akik szerint hibát követtek el a bukaresti járványkórház orvosai, amikor hazaengedték a 34 éves nőt. Úgy vélték, az orvosok hozzájárultak a SARS terjedéséhez azáltal, hogy nem tartották be az egészségügyi világszervezet előírásait, valamint a betegek elkülönítésének szabályait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik