Belföld

Csaknem kétezer gyógyszer lesz drágább

Április elsejétől a társadalombiztosítás által nem támogatott gyógyszerek körében 108 ára változik meg, és mintegy 1700 homeopátiás készítmény kerül majd 20 százalékkal többe.

Ha a kormány is elfogadja, szeptemberre módosulhat a júliusra tervezett árváltozás az egészségbiztosító által javasolt új gyógyszerár-támogatási rendszer miatt – írja a Magyar Hírlap. A jövő hónaptól mintegy száz, a társadalombiztosítás által nem támogatott gyógyszer ára emelkedik átlagosan 10 százalékkal, hat orvosságért pedig 15 százalékkal kell kevesebbet fizetni. Nyolc tápszer ára is tíz százalékkal drágul, egy pedig olcsóbb lesz. Nagymértékben érinti az áremelés a szabadáras homeopátiás szereket is. Ezek a készítmények általában igen olcsók, csupán néhány száz forintba kerültek eddig.

Hávelné Szatmári Katalin, a gyógyszerészkamara elnöke elmondta: a nem támogatott készítmények árába nincs beleszólásuk, hiszen ezek a szó szoros értelmében szabadárasak, tehát a gyártó maga rendelkezik az árakról.

A Miniszterelnöki Hivatallal még pénteken egyeztetett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vezetése az általa kidolgozott új gyógyszerár-megállapítási javaslatról. Matejka Zsuzsa, az OEP főigazgatója reménykedik abban, hogy az átláthatóság irányában mozdulnak el, különben minden marad a régiben.

Az új rendszer már a tervezett közgyógylista bővítését is érintené, sőt az új gyógyszereket is végre könnyebben, azaz automatikusan vennék fel a támogatotti listára – mondta az OEP főigazgatója. A javaslata szerint a jelenlegi átláthatatlan és agyonmódosított támogatási rendszer helyett nemcsak az eddigi áralku szűnne meg, de egyszerűbb matematikai képlet alapján határoznák meg a gyógyszerek támogatását. Az új rendszer szerint például az azonos hatóanyag-tartalmú, de ezer forintos készítményeknél nem az összes orvosság esne 90 százalékos támogatotti körbe, hanem csak az ötszáz forint alatti olcsóbb gyógyszerek. Amelyek ára ötszáz forint felett van, azok csupán 10 százalékos támogatást kapnának. Matejka Zsuzsa úgy látja: az irreálisan drága készítményeknél ezzel automatikusan árcsökkentésre késztetnék a gyártókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik