Belföld

Nyilvános pályázat a diákhitelek finanszírozására

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két nyilvános pályázati felhívást tett közzé, amelyek a Diákhitel Központ (DK) Rt. finanszírozásához szükséges források bevonását szolgálják.

A egyik felhívás legfeljebb 7,5 milliárd forint összegű, 2003. december 15-én lejáró hitel felvételét célozza, változó kamat (3 havi BUBOR +/- kamatfelár) mellett. A kamaton kívül egyéb költség és jutalék nem számítható fel. Ajánlat minimum 2,5 milliárd forintos keretösszegre adható. A DK a hitelt a tervek szerint április 14-én hívná le. A hitel visszafizetésére lejáratkor, egy összegben kerül sor, a kamatfizetés július 15-én, október 15-én és december 15-én esedékes. A hitelre az állam készfizető kezességet vállal. Az ajánlatokat március 28-ig lehet benyújtani.

A másik pályázati felhívás a diákhitelezési rendszer finanszírozási biztonságának javítását szolgáló újrafeltöltődő (revolving) jellegű, készenléti (stand-by) hitelkeret biztosítására szól, amelynek összege 6 milliárd forint, s lejárata a szerződéskötéstől számított egy év. Ajánlat kizárólag a teljes összegre adható. A legkisebb lehívható összeg 500 millió forint. A hitelkeretet minden naptári hónap 10. és 20. napja között, 5 egymást követő munkanapon kell rendelkezésre tartani. A kamat változó, mértéke egyhavi BUBOR +/- kamatfelár. Ezen felül negyedévente rendelkezésre tartási jutalék (csak a rendelkezésre tartási ötnapos időszakokra) és egyszeri menedzsmentdíj számítható fel. A hitel visszafizetésére a hitelkeret fennállása alatt bármikor, de legkésőbb lejáratkor kerül sor, a kamatfizetés havonta történik. A hitel biztosítéka itt is az állam készfizető kezessége. Az ajánlatokat március 28-ig lehet beadni.

A DK januárban az ÁKK közreműködésével, ugyancsak nyilvános pályázaton 1,8 milliárd forint összegű, 2003. november 14-én lejáró forrást vont be, a tender győztese akkor a Postabank lett. A hitelkamatot nem hozták nyilvánosságra, bázisa a 3 havi BUBOR volt. A Diákhitel Központot a múlt évig kizárólag a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. finanszírozta, úgy tudni, a fejlesztési bank 50 milliárd forintos kerete szeptember végén jár le. Az MFB korábban tulajdonos volt a DK-ban, de annak részvényeit a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vásárolta meg a fejlesztési banktól és a másik tulajdonostól, a Postabank Rt.-től. A Diákhitel Központ a hallgatói hitelkonstrukció 2001. szeptemberi indulása óta eddig összesen 32,1 milliárd forint összegű hitelt folyósított. Már közel 121 ezer hallgatónak van diákhitel-szerződése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik