Belföld

Közel-Kelet: mindenki menjen haza!

Az Egyesült Államok kuvaiti nagykövetsége hétfőn
reggel közleményt adott ki, melyben felszólít minden
amerikait, hogy "azonnal" hagyja el az arab országot. A felhívás magyarázatként a térségben kialakuló krízishelyzetet említi.

A magyar külügyminisztérium – ehhez hasonlóan – ismételten és nyomatékosan felhívja a magyar állampolgárokat, hogy ne utazzanak a közel-keleti térségbe. Erről Tóth Tamás külügyi szóvivő tájékoztatott.

A szóvivő elmondta: nem tanácsolják az utazást Irakba, Szaúd-Arábiába, Kuvaitba, Jordániába, Libanonba, Izraelbe, Szíriába, a Palesztin Nemzeti Hatóság által ellenőrzött területre, valamint Törökország Irakkal határos vidékére.

A külügyi tárca február 13-án hasonló tartalmú felhívást tett közzé.

– A Külügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a térség politikai helyzetét, ennek alapján ítélte meg a tárca úgy, hogy az ismételt figyelemfelhívásra szükség van – tette hozzá Tóth Tamás.

A Külügyminisztérium március 12-én úgy döntött, hogy ideiglenesen evakuálja a bagdadi magyar nagykövetség teljes személyi állományát. Ugyanezen a napon Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész arról adott tájékoztatást az MTI-nek, hogy Irakba utazott, mert így akarja megakadályozni ártatlan emberek meggyilkolását.

Tóth Tamás az ezzel kapcsolatos kérdésre vasárnap úgy nyilatkozott: aggasztó és nyugtalanító, hogy magyar állampolgár tartózkodik Irakban.

Március 13-án Irak budapesti nagykövetségének ügyvivője azt mondta az MTI-nek, hogy többen jelentkeztek Magyarországról is Irakba a civilek védelmére “emberi pajzsnak”, de a közel-keleti ország egyelőre nem ad ki számukra beutazási engedélyt, mert még bíznak abban, hogy a háború elkerülhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik