Belföld

A miniszterelnöki tanácsadóig érhet a román csekkbotrány

Román kereskedelmi bankok a Petrom olajtársaság számláinak zárolását kérték, miután a legnagyobb román állami vállalat érvénytelennek nyilvánította az érintett bankoknál fedezetként korábban benyújtott Petrom csekkeket.

A román gazdasági sajtó értesülései szerint a Petrom Arad megyei igazgatósága adott összesen 250 milliárd lejről – közel 77 millió dollárról – szóló, később időpontban lejáró fizetési csekkeket néhány üzleti partnerének, majd közölte, hogy a csekkeket érvénytelennek tekinti, mivel a partnerek nem tettek eleget szállítási kötelezettségeiknek. Időközben kilenc kereskedelmi bank fedezetként elfogadta és beváltotta a Petrom csekkjeit. Az érintett bankok közül több már az olajtársaság számláinak befagyasztását kérte.


A korrupcióellenes ügyészség robbantott


A csekkbotrány azt követően került napvilágra, hogy a román országos korrupcióellenes ügyészség (PNA) előzetes letartóztatásba helyezte Gheorghe Medintu aradi üzletembert, a kormányon lévő román Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei szervezetének alelnökét. A vád szerint Medintu 3 ezer euróval akart megvesztegetni egy bankvezetőt, hogy fizetési nehézségei megoldására sürgősen 30 milliárd lej kölcsönhöz juthasson. Őrizetbe vétele pontosan akkor történt, amikor az Arad megyei PSD szervezet arról adott számot Bukarestben a párt országos vezetőségének, hogy vezetői között egy sem akad, akinek nevéhez bármiféle korrupciógyanús ügylet fűződne.


A központ mit sem tudott


Az üzletember letartóztatását követően a román sajtó hamarosan azt is kiderítette, hogy a Petrom csekkek többségének fedezetével Medintu vett fel pénzt hat különböző kereskedelmi banktól. Az olajtársaság vezetése bejelentette, hogy már csak azért sem kívánja a Petrom a bankoknak a csekkeket kifizetni, mivel azokat a Petrom Arad megyei kirendeltségének kereskedelmi igazgatója a központ tudomása nélkül fizette ki.


A bankfelügyelet szerint ostobaság a Petrom érve


Nicolae Cinteza, a Román Nemzeti Bank bankfelügyeleti
részlegének igazgatója szerint a felelősség nem a bankokat, hanem az olajtársaságot terheli. Mint mondta, életében nem hallott még olyan ostobaságot, hogy egy csekket kibocsátója később érvénytelennek nyilvánítson.


A miniszterelnök tanácsadója is érintett?


A román sajtó a történtek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a
csekkbotrány egyáltalán nem tesz jót a Petrom privatizációját illető elképzeléseknek. A lapok arra is emlékeztettek, hogy Ion Popa, a Petrom volt vezérigazgatója nem sokkal a botrány kitörése előtt mondott le váratlanul – személyes okokra hivatkozva – tisztéről. A volt vezérigazgatót Adrian Nastase miniszterelnök gazdasági tanácsadójának nevezte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik