Belföld

A Fazekas a legerősebb középiskola

A felvételi eredmények alapján a középiskolák toplistáját vezető Fazekasban a "zsenik" néhány tárgyból könnyítést kapnak. A legjobb vidéki gimnáziumban ugyanakkor a szombat is tanítási nap.

A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium vezeti a középiskolák toplistáját, s a második, harmadik helyen szintén két fővárosi iskolát találunk, az ELTE Apáczai Csere János és Radnóti Miklós Gimnáziumát. A listán negyedik helyen szerepel a budapesti Szent István Gimnázium, a nem fővárosi iskolák közül pedig a legjobb helyezést a pannonhalmi Bencés Gimnázium érte el, amelyik az ötödik helyen végzett. A középiskolák közül az első tízben végzett még a fővárosi Piarista Gimnázium, a szegedi Ságvári Endre Gimnázium, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium és a Németh László Gimnázium. Az írásbelik szempontjából a legtöbbet az egri Kossuth Zsuzsa szakközépiskola fejlődött, amelyet a budapesti Németh László Gimnázium, és a szintén fővárosi Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola követ.


Iskolák sorrendje a felvételi írásbeli dolgozatok átlaga alapján 1997-200 

1. Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium, Budapest
2. Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, Budapest
3. Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium, Budapest
4. Szent István Gimnázium, Budapest
5. Bencés Gimnázium, Pannonhalma
6. SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, Szeged
7. Piarista Gimnázium, Budapest
8. Teleki Blanka Gimnázium, Székesfehérvár
9. Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest
10. Németh László Gimnázium, Budapest

Forrás: Oktatáskutató Intézet
(MH) 

A felvételi eredmény csak az egyik mutató


A felvételi vizsgán minden évben egységesen maximum 15 pontot lehet elérni, ezt átlagolva kapjuk meg a gimnáziumok rangsorát. Neuwirth Gábor, az Oktatáskutató Intézet munkatársa szerint azonban nem szabad kizárólag a fenti módszer alapján értékelni, figyelembe kell venni más mutatókat is, melyek minősítik az iskolákat.


A “zsenik” néhány tárgyból könnyítést kapnak 

A rangsort vezető Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnáziumban – ahol 10,83 az átlagpont – mintegy háromszoros túljelentkezéssel kell számolniuk a jelentkezőknek. Az osztályok tanulmányi átlaga gyakran 4,7, de a legrosszabb osztályban is minimum 4,3-es átlagot teljesítenek a diákok. Nem csoda, hogy az itt végzett gimnazisták majdnem száz százalékban elsőre bekerülnek a kiszemelt főiskolára, egyetemre. A Fazekas gimnáziumból legtöbben orvosi egyetemre, jogi karra és műszaki egyetemre mennek továbbtanulni. Az igazgatóhelyettes hozzátette: nagyon figyelnek növendékeik képességeire, s ha valaki egy bizonyos tantárgyból kiemelkedően jó, a számára nehezebb tárgyakat kevésbé szigorúan osztályozzák.


A bencések szombaton is tanulnak

A felmérés egészét tekintve látható, hogy számos vidéki iskola is erős képzést nyújt. A vidéki gimnáziumok közül az első helyen a pannonhalmi Bencés Gimnázium áll. Itt a diákok szombaton is járnak iskolába. Az igazgató szerint a magas felvételi átlagpontok a iskola szellemiségének köszönhetők, amely a tudás értékét hirdeti. A kicsi, 300 fős gimnáziumban olaszt, latint, angolt, németet, franciát, hébert de még arab nyelvet is tanulhatnak a gyerekek. A kötelező órákon kívül számos szakkör működik. A továbbtanulók közül itt is szinte mindenkit elsőre felvesznek valamilyen egyetemre vagy főiskolára. A tanulók elsősorban orvosnak, jogásznak, közgazdásznak mennek, évente mindössze egy-két diák választja a teológia szakot.


Csökkent a dolgozatok átlageredménye 

Az elmúlt öt évben 975 iskola tanulói írtak írásbeli felvételi dolgozatot. Közülük azt a 661 intézményt állították sorrendbe, amelyek tanulói 1997-2001 között legalább négy évben írtak dolgozatot, és ezek együttes száma legalább 26 volt. Az összesítéskor kiderült, hogy az elmúlt években a dolgozatok átlageredménye csökkent, ami valószínűleg összefügghet azzal is, hogy egyre növekszik azoknak a középiskolásoknak az aránya, akik részt vesznek a vizsgákon, ugyanakkor a gyengébb képességűek is megírják ezeket a dolgozatokat. A jelenség oka lehet az is, hogy évről-évre egyre több az a pályázó, aki felvételi nélkül kerül a felsőoktatásba.




 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik