Belföld

Jelentős drágulások a BKV-nál?

Az idei évi inflációnak a többszörösével kell emelni a BKV tarifáit Atkári János budapesti főpolgármester-helyettes szerint. A politikus az RTL Klub Híradójának azt mondta, hogy januártól 15 százalékos, júniustól pedig további 5 százalékos jegy-áremelésre lenne szükség.

A kormány pénteken tett ígéretet arra, hogy átvállalja a BKV 35 milliárd forintos adósságát. Atkári János főpolgármester-helyettes szerint ennek ellenére a társaság gazdasági válságának nincs vége. A támogatás ellenére szükség lesz tarifa emelésre január elsejétől, amire két variációt dolgoztak ki. A főváros a magasabb áremelést támogatja.
“Az egyik lehetőség, hogy 10 plusz 5, vagyis 10 százalék januártól, öt százalék júniustól. A másik 15 plusz 5 százalék. Mi inkább az utóbbit támogatjuk” – mondta Atkári.

Vagyis a 106 forintos vonaljegy a jövő év közepére 128, a 4050 forintos felnőtt bérlet 4900, a diákbérlet pedig 1315 forint helyett1587 forint lenne. A Fővárosi Közgyűlés várhatóan csütörtökön dönt az áremelés mértékéről, ezt azonban még a Pénzügyminisztériumnak is jóvá kell hagynia. A tárcánál nem nyilatkoztak arról, hogy támogatják-e a magasabb mértékű áremelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik