Belföld

Fölényesen nyert a néppárt Ausztriában

Az osztrák néppárt 36 év után először tudta maga mögé parancsolni a szociáldemokratákat, ráadásul nem kis előnnyel. A szabadságpárt, melynek Jörg Haider is tagja, a választás nagy vesztese.

A Wolfgang Schüssel vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) 42,3 százalékos fölényes győzelme azért is meglepő, mert a választásokat megelőző közvélemény-kutatások döntetlen eredményt jósoltak a két nagy esélyesnek, a szociáldemokratáknak és a néppártiaknak. Bár mindkét párt jobb eredményeket ért el az előző választáshoz képest, a néppártnak 16 százalékot sikerült javítania, ami osztrák rekordként könyvelhető el.

Schüssel jókedve azonban nem lehet felhőtlen, ugyanis a kormányzáshoz koalícióra kényszerül.

 Magyer reakció

 “Azzal az osztrák kormánnyal fogunk majd együttműködni, amely majd megalakul” – válaszolta Kovács László az MTI kérdésére. Hozzátette: pártelnökként azt szerette volna, ha az osztrák szociáldemokraták nyerik a választásokat, és sajnálja, hogy nem ez történt. 

Magas részvételi arány, nem  várt eredmények

Az osztrák választók már 00:00 órától leadhatták szavazatukat tegnap, november 24-én. A 80 százalékos részvételi arány szintén rekordokat döntögetett, közel ötmillió osztrák állampolgár járult az urnákhoz.

Az Ernst Strasser belügyminiszter által közzé tett hivatalos adatok szerint az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 36,9 százaléknyi szavazatot kapott, s ez 3,75 százalékkal múlja felül legutóbbi eredményét, de 36 év óta első ízben a második helyre szorult az ÖVP mögött. Az Alfred Gusenbauer vezette SPÖ az 1999-es katasztrofális eredményeihez képest ugyan jobban szerepelt, a versenyben mégis alulmaradt.

Bár a várakozásoknak és becsléseknek megfelelően szerepelt a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) – melynek tagja és meghatározó személyisége Jörg Haider is -, mégis nagy vesztesnek számít, mivel összesen 10,16 százalékot, vagyis a legutóbbinál 16,77 százalékkal kevesebbet szerzett.

A zöldekre az érvényes szavazatok 8,96 százalékát adták, s ezzel 1,56 százalékkal többet kaptak, mint 1999-ben.

A parlamenten kívüli két kis párt (a Kommunista Párt és a Liberális Fórum) 1 százalék alatt maradt, s így egyik sem jutott be a parlamentbe.

Schüssel szerénységre intett

„Az eredmény váratlan, de egyértelmű. Nem kétséges, hogy Ausztria kit akar vezetőjéül” – mondta Schüssel. Ugyanakkor nyitott a kormányalakítás mindem lehetséges módozatára. „Mindhárom, a parlamentbe bejutott párttal készek vagyunk nyílt beszélgetést folytatni” – jelezte a jelenlegi kancellár.

Mindemellett szerénységre intett. „Szerénynek kell maradnunk és két lábbal a földön kell állnunk” – idéz a Népszava Schüssel, az ÖVP székházban tett nyilatkozatából.

A parlamenti mandátumok azonban azt jelzik, a következő hetekben még sok fejfájást fog okozni Schüsselnek és pártjának a kormánykoalíció létrehozása. Jelenleg az ÖVP 79 mandátumot tudhat magáénak – az előző választásokhoz képest 27 mandátummal többet. Az SPÖ parlamenti helyeinek száma néggyel szaporodott, összesen 69 mandátumot szereztek. A Zöldek szintén növelték részarányukat, 14-ről 16 mandátumra. Az FPÖ az egyedüli vesztes, 33 mandátummal kevesebbet szerzett, és csak 19 helyet mondhat magáénak. Ebben a helyzetben nem lesz könnyű Schüsselnek olyan pártot találnia, amelyik a nagyon erős ÖVP-t hajlandó támogatni.

Az államfő kulcsszerepe

Az osztrák választási rendszer szerint fontos szerep hárul az államfőre. Bármelyik párt vezetőjét felkérheti kormányalakításra, eljárását gyakorlatilag nem köti szabály.

Thomas Klestil államfő kijelentette, hétfőn megbeszélést folytat külön-külön a pártok vezetőivel. Korábbi nyilatkozatai szerint tetteit az az elsődleges cél fogja vezérelni, hogy Ausztriának stabil, bel- és külföldön egyaránt tekintélyt élvező kormánya legyen. Ennek megfelelően nem kívánja automatikusan a legerősebb pártnak adni a kormányalakítási megbízást. Előtte kipuhatolja a számszerű és a politikai lehetőségeket.

A felmérésekből világossá vált, hogy a választók igen jelentős része az előző választások előtt mintegy 15 évig egyhuzamban kormányzó, s 1999-ben leváltott nagykoalíciót szeretné újra látni, Alfred Gusenbauer, a szociáldemokraták elnöke vasárnap este a tévében nyilatkozva megismételte, hogy szándéka szerint pártja ellenzékben marad. Ugyanakkor azt is kijelentette, hajlandó a tárgyalásokra.

Alexander Van der Bellen, a Zöldek elnöke nem nyilatkozott határozottan, de pártjának több vezető személyisége úgy értékelte az eredményt, hogy a szavazók az ellenzékben kívánják látni a Zöldeket.

Herbert Haupt, az Osztrák Szabadságpárt néhány hete megválasztott elnöke a nap folyamán többször is megváltoztatta véleményét. Eredetileg 15 százalék alatti eredmény esetén ellenzékbe akart menni, majd mégis felvetette a koalíció folytatásának lehetőségét. Ám kérdés, hogy Schüssel vállalhatja-e ezt, hiszen az FPÖ újra egyre hevesebben ellenzi az EU bővítését, amely mellett Schüssel és pártja mélyen elkötelezte magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik