Belföld

Idén nullszaldós lehet a Titanic filmfesztivál

A tavaly veszteséges Titanic után októberben ismét megrendezik a tíznapos filmfesztivált Budapesten. A 67 milliós költségvetésű Titanic minden eddiginél grandiózusabb programot kínál. A fesztivállal egyidőben, de attól függetlenül mutatják be az első magyar-román koprodukciós filmet a budapesti mozikban.

Október 10-én megkeződik a 10. Titanic Filmfesztivál, amely fennállása óta talán a legrangosabb, legerősebb anyaggal várja a látogatókat. A rendezvénysorozat minden eddiginél több bemutatót tartogat, hiszen 20 ország ötvenegy filmjét vetítik Budapesten.

Idén nullszaldós lehet a Titanic filmfesztivál 1A tizedik Titanicon bemutatandó filmek többsége komoly előélettel rendelkezik: több mint féltucat mozi már megkapta előzőleg a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének FIPRESCI-díját, köztük van az idei Arany és Ezüst Medve-díjas alkotás (ezek Berlinben arattak komoly sikert), továbbá a locarnói fesztivál Arany Leopárd-díjasa is látható lesz Budapesten, október 10. és 20. között. (Arany Medvét – a díj történetében először – egy animációs film, a Japánban készült Chihiro Szellemországban, Ezüst Medvét a Nyárspolgárok című német film kapott, Arany Leopárdot pedig a Vágyakozás nyert Svájcban.)

Antal Nimród klip-életműA mozibemutatók mellett egy klip-életművel is megismerkedhetnek a fesztivál látogatói: Antal Nimród videoklipjeit, továbbá 30 perces vizsgaművét, a Biztosítást, valamint reklámjait is levetítik, ám ez valóban inkább az erősebb idegzetű feketehumor-kedvelőknek való program. (Hullaház, karambolok, vérben tocsogó mentősök, stb.)

A szervezők persze ódzkodnak attól, hogy alternatív fesztiválnak minősítsék a rendezvénysorozatot, ugyanakkor Horváth György, a fesztivál igazgatója azt hangsúlyozta, hogy kultúrdiplomáciai szerepet is betöltenek. Ázsiai és más egzotikus országokból érkezett filmeket ugyanis ritkán láthat az itthoni közönség.

A sajtónak, a filmes szakmának szóló vetítések pedig nemcsak ahhoz járulnak hozzá, hogy előbb-utóbb a moziforgalmazók is átvegyék az alkotásokat, hanem például sok mozgóképet a Duna TV vagy az m1-m2 csatornákon láthatunk viszont.

Botrányos, esetleg erőszakosnak minősíthető filmek persze most is lesznek a repertoáron, de nem ez a fő céljuk, inkább a sokszínűség bemutatása. Mindazonáltal kifejtették: a második Titanicon szerepelt Tarantino Kutyaszorítóban című alkotása, amelyet sokan akkor nagyon durvának tartottak, azóta pedig már országos televízió is sugározta ezt a filmet.

A szervezők szerint egyébként a fesztiválról kialakult kép megegyezik eredeti szándékukkal: a legtöbb látogató azért jött el a tavalyi rendezvényekre, mert olyan mozit nézhet, amilyenre máshol nincs alkalma. Nem tömegfilmekre kíváncsiak a nézők, hanem elsősorban az új irányzatokat akarják megismerni, amelyek új színeket hozhatnak a hazai filmvilágba.

Elkészült az első román-magyar koprodukciós filmA Titanic fesztivállal egyidőben, de a tíznapos rendezvénysorozattól teljesen függetlenül mutatják be a hazai mozikban Gulyás Gyula új filmjét, az erdélyi magyar színészek főszereplésével készült Fény hull arcodra című alkotást. Ez a mű filmtörténeti szempontból egyedülálló, hiszen a korábbi bérmunkák után ez az első magyar-román koprodukciós mozi. Az Új Budapest Filmstúdió és a román Castel Film összefogásából, részben román pénzből készült tehát ez a film, amelynek operatőre, jelmeztervezője és egyik producere a Castel Filmtől érkezett, és a stáb jelentős része is a szomszédos országban dolgozott a kópia elkészítésén. Kántor László, a magyar producer elmondta, hogy a Castel Film amerikai-román vegyesvállalat, és román filmet még sohasem finanszírozott. Éppen ezért rendkívül jelentős eredménynek, hogy a 150 millió forintos költségvetés egy részét a külföldi partner állta. Kántor hozzátette: a film itthon nem készülhetett volna el ennyi pénzből, legalább százmillióval drágább lett volna a magyarországi gyártás.

Ezt egyébként a Hukkle című magyar film alkotói is megerősítették a sajtótájékoztatón. Mint elmondták: kilenc évig nézőként voltak jelen a fesztiválon, most pedig az egyik attrakcióként mutatják be a filmjüket, ami kifejezett büszkeséggel töltötte el a rendezőt, Pálfi Györgyöt.

Horváth György, a fesztivál igazgatója a FigyelőNetnek nyilatkozva elmondta, hogy az idei rendezvényt 67 millió forintból tervezik lebonyolítani. Ugynakkor jelenleg körülbelül 50 millióra van meg a fedezet (mínusz négymillió forint áthúzódik tavalyról, ennyi volt a 2001-es fesztivál vesztesége). Horváth azonban bizakodó: mint mondta, most nullszaldóra kell kijönniük a végén, hogy meg tudják rendezni a következő évi programokat. Ha elfogyna mégis a pénz, akkor pedig a píáron is visszafognak, tehát nem fogják túllépni az előzetesen kalkulált büdzsét.

Amikor arról kérdeztük az igazgatót, hogy mely filmeket tart szakmailag a legérdekesebbnek, és melyek azok, amelyek a közönség érdeklődését a leginkább felkelthetik, akkor a szakmai kategóriában a Szokurov rendezte Orosz bárkát, az Atom Egoyan által készített Ararátot és a magyar Hukklét emelte ki Horváth. A közönségfilmek közül A szex komédia, a Volt egyszer egy Közép-Anglia, továbbá A harcos című filmeket említette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik