Belföld

Titkok az Ararátról – Örményország kincsei

Valahol a Magas-Kaukázusok csipkés hegygerinceitől dél felé terül el az Örmény-fennsík, közepén az Araráttal, ahol Noé bárkája megfeneklett.

A föld mélye csodás kincseket rejt: harcosokat, kecskéket, szarvasokat formázó, archaikus bronzszobrocskákat, rozsdás fejedelmi fegyvereket, pattintott kőszerszámokat és a fantasztikus lcsaseni leletet, a 3500 éves, fából faragott ekhós szekeret. A történelem előtti kort a gyorsan felemelkedő és lehanyatló ókori birodalmak követték. A kicsi örmény nép fennmaradásáért folytatott harcáról tanúskodnak az ékírásos táblák, a görög betűk és a latin kódexek. Az önállósuló hellenizált ország 301-ben, legelsőként vette fel a kereszténységet. A Világosító Szent Gergely által megtérített ország rendületlen megőrizte vallását a perzsa tűzimádók, mozlim arabok és pogány mongolok között is.

Az idegen betörések által megtépázott és elüldözött örmény nép hagyományát az ősi kolostorok mentették meg az utókor számára, ahol a faragott, színes kőfalak, az aranyozott miseruhák és a díszes oltárterítők között szerzetesek mormolták imáikat mostoha sorsú nemzetük jövőjéért. Az örmény Történeti Múzeum utazó anyaga Athén, Párizs, London és a Vatikán után most Budapesten is megtekinthető a Károlyi Palota csodálatos termeiben. A kiállítás nyomán feltárul egy sokat szenvedett nép hányatott történelme és gazdag kultúrája.

Károlyi Palota Kulturális Központ, október 31-éig

Ajánlott videó

Olvasói sztorik