Belföld

Vállalatvezetői eskük, tisztuló kezek?

Ütött tegnap az igazság órája az amerikai felsővezetők számára. A legnagyobb cégek igazgatóinak esküben kell vallaniuk az amerikai értékpapír-felügyelet, a SEC színe előtt, hogy a vállalat pénzügyi dokumentációi valós adatokat tartalmaznak.

Az amerikai Kongresszus szándéka szerint augusztus 14-nek a könyvelési botrányok korszakának utolsó napjaként kell bevonulnia a történelembe. Tegnap kellett a legnagyobb vállalatok vezetőinek elküldenie esküjüket az amerikai értékpapír-felügyeletnek (SEC), melyben a cégük pénzügyi dokumentációjának valóságtartalmáért vállalnak felelősséget. Az üzleti év számításának eltérései miatt egyesek haladékot kaptak novemberig, más cégek maguk kértek haladékot a SEC-től. Akadtak “eminens” vállalatok is, mint például a General Electric, ahonnan már július 31-én megérkezett a fax Jeff Immelt esküjével, amelyben garantálta a GE könyveinek tisztaságát.

Fontos eskük maradnak el

Vállalatvezetői eskük, tisztuló kezek? 1A legalább 1,2 milliárd dollár éves forgalmat bonyolító vállalatok vezetőit kötelezték az eskütételre. Ez 947 céget jelent, de 250 vállalat legkésőbb novemberig kapott haladékot az üzleti év eltérése miatt.

A Hewlett-Packard vezetőinek eskütételének szeptember 16-ig kell megérkeznie a SEC-hez, a Microsoftnak szeptember 30-ig van ideje, a Levi Strauss vezetői október 15-i határidőt kaptak. Eddig összesen 344 vállalat kért haladékot a SEC-től.

A nem amerikai székhelyű vállalatok vezetői mentesültek az eskütétel alól. Így vált lehetővé, hogy a Tyco és a Global Crossing is megússza a SEC számonkérését, pedig mindkét cég vezetőjének vaj van a fején, a botrányok főszereplői voltak. Székhelyüket azonban Bermudába, az adóparadicsomba tették. Egyelőre megmenekültek.

A Daimler&Chrysler vezetője Dieter Zetsche is elküldte esküjét a SEC-nek, bár neki nem volt kötelező.

Felszínre került gondok

Kedden este még olyan nagy nevek esküje hiányzott, mint az AOL Time Warner, Philipp Morris, Ford, McDonalds, New York Times vagy a Worldcom.

Ennek oka, hogy a felsővezetők alapos vizsgálatnak vetették alá könyveiket az eskütétel előtt. Sok vállalatnál találtak hibákat, melyeket korrigálniuk kell. Az AOL Time Warner-nél például 49 millió dollárt rossz helyre könyveltek. A Pantry Inc. áruházlánc pedig 16 millió dolláros eltérésre bukkant nyereségkimutatásában a vizsgálatok során.

Hogy ki mulasztotta el az előírt határidőt, nehéz még megmondani. A SEC szakértői szerint hetekig is eltarthat az eskük rendszerezése és összegyűjtése. A New York Times internetes kiadásának értesülései szerint a Worldcom, a Qwest Communications International és a CMS Energy már korábban jelentették a SEC-nél, hogy az előírt határidőt nem fogják tudni betartani.

Csak szimbolikus jelentése lesz?

Bár a felsővezetők számára a hamis eskütétel 20 évig terjedő börtönbüntetéssel és 5 millió dollár pénzbírsággal járhat, kritikusok szerint mégsem lesz hatással a tőzsdékre és a befektetői bizalomra a Kongresszus új rendelkezése. Szerintük augusztus 14-e ugyanolyan nap marad a Wall Street-en, mint az összes többi. Már csak azért is, mert a vezetők a “legjobb tudásuk” szerint teszik esküjüket. Később erre hivatkozva még a vétkeseket is felmenthetik. Kenneth Lay, az Enron elnöke is erre alapozza védelmét.

“A befektetők bizalmának visszaszerzése maratoni futás, és nem sprint!” – nyilatkozta John Gavin, a SEC egyik munkatársa a CNNmoney Morning-nak. Az eskütételnek szimbolikus tartalma is van, de hosszú távon mindenképp a vállalati etika és a befektetők bizalmának erősödését várják tőle.

Sokan azzal érvelnek, hogy a vállalatok könyvelésének eddig is meg kellett felelniük az amerikai számviteli előírásoknak, a General Accepted Accounting Pronciples-nek (GAAP). Most annyi a különbség, hogy a vezetőknek esküt is kell tenniük, illetve a kiszabható börtönbüntetés nagyobb. Az ő meglátásuk szerint a probléma gyökere a GAAP szabályai között keresendők, amelyek igencsak megengedők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik