Belföld

III. nap: kirándulás jármű nélkül

3.nap - Csíksomlyó, Csíkszereda (kirándulás jármű nélkül)

III. nap: kirándulás jármű nélkül 1Csíksomlyó

Székelyföld vallási hagyományainak megőrzésében évről-évre a Csíksomlyói-búcsú jelenti a csúcspontot. A hívők az egész Csíki-medencéből, de még a félszáz kilométerre eső Gyimesből is gyalogszerrel, helyi népviseletben teszik meg az utat a csíksomlyói domboldalig.

Csíkszeredából indulva, egy kényelmes sétával mi is megnézzük a Kis-Somlyó, és a Nagy-Somlyó völgyénél fekvő zarándokhelyet. A városban keressük először a központi buszpályaudvart, ezzel szemben kisebb temető terül el. Érdemes belátogatni és megnézni a temetőben magasodó faragott fejfákat.

A városból az autóúton kigyalogolva érjük el a Léka-tavat, és jutunk el Csíkfitod falvába. A város térképén hiába keressük, elfelejtették feltűntetni. Két utat is választhatunk a Nagy-Somlyó megmászására: Csíkfitodból északnak haladva közvetlenül az erdősáv alatt baktathatunk a mezei úton, vagy a hegy sűrű erdejébe vágva mehetünk a hegynek felfele, toronyiránt. A bükkösben nincs kijelölt út, de a gyér aljnövényzet miatt könnyűszerrel haladhatunk. Útközben rengeteg áfonyabokorral találkozunk, és a hegy tetején megtaláljuk a rozoga kilátót. A gyalogútról végig jó kilátás nyílik az egész Csíki-medencére.

III. nap: kirándulás jármű nélkül 2A Kis-Somlyó lábához érve érjük el a zarándokhelyet, elsőnek a Makovecz építette Hármashalom-oltárt pillanthatjuk meg. A Kis-Somlyó csúcsán áll a nádorfehérvári győzelem emlékére épített Salvator-kápolna. A gótikus kápolna külső falán a székely-magyar nyelvezet jegyeit viselő feliratokat olvashatunk, belső terében régi falfestményekkel találkozunk. A hegytetőn, a kápolna közvetlen szomszédságában, fekszik a csíksomlyói remete háza. Szerencsés esetben velünk is szembe jöhet a szamarával baktató, hosszú hajú, hosszú szakállú remete.

A Kis-Somlyó oldalában találjuk még a Szent-Antal kápolnát. Az 1750 körül felhúzott épület különlegessége, hogy a külső falából nyílik a szószék. A hegy lábához leereszkedve jutunk el a Csíksomlyói kegytemplomig, ami 1804-1834 között épült, barokk stílusban. Az épületegyüttesben található egy ferences-rendi kolostor és a Mária-templom, ahol a világ egyik legmagasabb kegyszobra áll. A hagyomány szerint a régi szűzanya szobor könnyezni szokott, igaz ennek nyoma nem látszik rajta.

III. nap: kirándulás jármű nélkül 3Csíkszereda

A csíksomlyói kegytemplomtól Csíkszereda központja felé haladva, elmegyünk a századfordulón, szecessziós stílusban épített Márton Áron Gimnázium előtt. A város központjában találjuk a régi épületekkel tarkított Petőfi utcát és a panelházak között meghúzódó piacot. A város látképében se hasonlít egy kedves, régi kisvárosra. Az előző rendszerben Csíkszereda komoly rombolások áldozatává vált, apró kastélyait, kuriáit sorra megsemmisítették.

A város központját a szélsőséges ellentétek jellemzik: félbehagyott építkezések, régi temető a panelházak udvarán, tízemeletes beton monstrumok és egyszintes, ódon, faragásokkal díszített házak váltják egymást. Délebbre járva, Csíkszereda egyik csomópontjánál terül el a városi park és szemben vele a régi művelődési ház. Ugyanitt található a 19. századi, eklektikus stílusban épült egykori vármegyeháza és vele átellenben a Törvényszék épülete. A központból a város déli határa felé haladva, két út találkozásánál áll az 1930 körül megépített ortodox templom. A Csíki-medencében kevés a régi ortodox templom, többségük a vidék román szellemét feléleszteni kívánó korokban született, már a 20. század során.

III. nap: kirándulás jármű nélkül 4Csíkszereda legrégibb építészeti nevezetessége a teljes épségben fennmaradt Mikó-vár, ma a Csíki Székely Múzeum otthona. A monda szerint első változata Szent László király idejében épült, többszöri átépítés folyamán díszítéseit elvesztette, és mai formáját már az 1700-as évek kezdetén kapta. Alaprajza a régi vár vonalait követi, érdekessége két gótikus ablakocska a déli oldalon levő templom-bástyán. A Csíki Székely Múzeum anyaga különösen régészeti és néprajzi vonatkozásban gazdag. A múzeumban páratlanul szép festékesek, azaz régi székely szőnyegek gyűjteménye található, de helyet kapott a környék híres nyomdájának változatos könyvanyaga, a helyi állatvilágot, népviseletet, és középkori faszobrokat, táblaképeket bemutató kicsiny kiállítás. A vár oldalában fekszik a skanzen 4-5 jellegzetes székely épületével.

– Orbán Balázs leírása Csíkszeredáról

Ajánlott videó

Olvasói sztorik