Belföld

Focivébé esélyek – megmondják a matematikusok

Nemcsak a bukmékereket, hanem a matematikusokat és a statisztikusokat is foglalkoztatja a focivébé. Egy brit matematikus szerint a győzelemre legesélyesebb négy csapat sorrendben: Argentína, Brazília, Franciaország és Portugália.

Henry Stott, a brit University of Warwick professzora azt állítja, hogy minden eddiginél pontosabb statisztikai modellt állított fel annak megbecsülésére, hogy ki lesz a világbajnok. Stott egy olyan Focivébé esélyek – megmondják a matematikusok 1modellt vett alapul, amelyet a pénzügyi szférában a befektetések kockázatának vizsgálatához használnak. A modellben változóként használja az emberi megérzést – ezt a bukmékerek oddsai alapján kalkulálja – és a csapatok korábbi statisztikáit.

A kvalifikációs mérkőzéseken mutatott teljesítményen és a hivatalos FIFA rangsoron kívül az egyes csapatoknál a “váratlansági” tényezőt, azaz a korábbi meccseken mutatott meglepő eredményeket is figyelembe veszi. Az előző összecsapások alapján meghatározta minden csapat erősségét és gyengéjét is. A modellben az egyes mérkőzések kimenetelének valószínűsége alapján lépésről lépésre jut el a lehetséges világbajnok megbecsüléséig.

A győzelemre legesélyesebb négy

Focivébé esélyek – megmondják a matematikusok 2Csakúgy, mint a legtöbb bukmékernél, Stott modelljében is Argentínának van a legnagyobb esélye a győzelemre (13,2 százalék). Ám míg a legtöbb bukmékernél Franciaország esélyei csaknem kétszer jobbak, mint Brazíliáé, a matematikus szerint a dél-amerikai ország esélyei (9,3 százalék) nagyobbak, mint Franciaországé (8,7 százalék).

Brazília esetében Stott úgy véli, hogy a válogatott közelmúltbeli gyengébb szereplését az emberek túlértékelik. A negyedik legesélyesebb vébégyőztes Portugália, 7,9 százalékkal. Meglepetés, hogy a matematikus szerint Angliának (6,9 százalék) nagyobb az esélye a sikerre, mint Olaszországnak (6,7 százalék).

Focivébé esélyek – megmondják a matematikusok 3A gyengébbek a matematika szerint esélyesebbek

A modell a vébégyőzelemre legkisebb esélyt (0,3 százalék) Kínának adja. Bár a sanszuk parányi a kalkuláció szerint, ám ez alapján a bukmékernél túlárazottak: a legtöbb fogadóiroda 1 a 750-hez esélyt ad Kína világbajnoki címének.

Igazán nagy meglepetéssel a csoportmérkőzések kalkulációi szolgáltak. Míg például a bukméker irodák többsége csak 10 százalék esélyt ad Dél-Afrikának Spanyolországgal szemben, Stott modellje 28 százalékot számol az afrikai csapatnak.

A csoportmérkőzések kimenetelének meghatározásakor a modell a két csapat korábbi párbajainak eredményét, a csapatok erősségét és a “váratlansági tényezőt” veszi figyelembe. Hogy melyik csapatnak mekkora esélye van a végső győzelemre, azt a modell több ezer lehetséges virtuális meccs szimulálása alapján számolja ki. Elve hasonlít a sakkgépek működésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik