Belföld

Négy pilléren a Matáv – interjú Straub Elekkel

Anyavállalatához, a Deutsche Telekomhoz (DT) hasonlóan négy pillérre állt a Matáv Rt. is. Egyebek mellett ennek hátteréről kérdeztük a Matáv elnök-vezérigazgatóját, Straub Eleket.

Figyelő: Mi a lényege a váltásnak, esetleg csak a Németországban kipróbált módszer mechanikus másolásáról van szó?

Straub Elek: Viszonylag hosszú, 8-10 hónapos előkészítést követően, január elsejével valóban átalakítottuk a Matáv vezetését. A váltást meglehetősen nyomós érvek támasztották alá. Egyrészt nem lehetett figyelmen kívül hagyni, hogy a korábban meghatározó vezetékes távközlés leadott súlyából, más tevékenységek javára. Tehát a Matáv ma már univerzális távközlési szolgáltató, amire reagálnunk kellett. Ugyancsak nem mehettünk el szó nélkül amellett, hogy megváltozott a szabályozási környezet. Közismert, hogy megszűnt a kizárólagosságunk a vezetékes szolgáltatások terén, de az új jogszabály határozottan megkülönbözteti a szolgáltatási területeket is. Ez utóbbi törvénymódosítás számunkra azt sugallja, hogy – minimum számviteli szinten – különítsük el egymástól tevékenységeinket. Harmadik elemként valóban a DT struktúraváltását kell említeni. Külső és belső szempontokra egyaránt visszavezethető tehát, hogy a Matávot négy, egymástól határozottan elkülönülő, de a csoportban mégiscsak egységet képező területre osztottuk fel.

Figyelő: Melyik ez a négy terület?

Straub Elek: A vezetékes és a mobil telefónia, valamint az üzleti szolgáltatások és az internet. Vannak önálló jogi személyként működő “pilléreink” és vannak virtuális vállalatok is. Valóban óriási változást hajtottunk végre, abban a reményben persze, hogy ez hozzásegít bennünket a hatékonyabb piaci szerepléshez.

Figyelő: Ha már a hangsúlyeltolódást említi: a csoport legeredményesebb része a mobilcég, s bár explicit nem mondták ki a Westelnél, de érezhető, hogy az integrációt más irányból is el tudnák képzelni. A stratégiával nem fordítva ülik meg a lovat?

Straub Elek: Elvben nem lenne kifogásom egy fordított integráció ellen sem. Viszont nem hiszem, hogy a kérdést elvi szinten kellene vizsgálni, mivel nem elvont igazságokról, hanem a működés javításáról van szó: miként lehet az egy meg egyből kettőnél többet kihozni. Maradjunk tehát a tényeknél; a Matáv-csoport valóban integrálta a Westelt, ám nem elhanyagolható szempont, hogy elég komoly összegért megvásároltuk a maradék részvényeket. Tetszik, nem tetszik, százszázalékos tulajdonos lett a Matáv, vagyis az integráció nem nélkülöz bizonyos materiális alapokat. Ennél azonban fontosabb számomra, hogy olyan együttműködésről van szó, amelyben nem lehet a folyamatokat csupán az egyik, vagy a másik fél szempontjából szemlélni. A Matáv-csoport vezetésébe – amit az új struktúrában irányító bizottságnak nevezünk – a Westel vezetője is beletartozik, csakúgy mint az Axeleróé.

Figyelő: A DT eredményei és részvényárfolyama nem a pillérstratégia hatékonyságáról tanúskodnak…

Straub Elek: Nagyon nehezemre esik, hogy az anyavállalat eredményeit kommentáljam, de szükségesnek tartok néhány szempontot kiemelni. A DT részvényárfolyama rossz, de ezt ne keverjük össze a működési paraméterekkel. A mutatók az ágazati összehasonlítást kiállják, hiszen a DT növekedett, miközben a versenytársak gyakorlatilag kihullanak a sorból. Az eladósodottsága kétségkívül a kurzus csökkenéséhez vezetett, de ez nem a pillérekben testet öltött stratégia miatt alakult így. A drága UMTS-licencekre és az akvizíciókra – elsősorban az észak-amerikai piacra történő betörésre, a Voicestream megvásárlására – ment el a pénz, hogy ezt a közérthető kifejezést használjam. Az akvizíció már hozza is első gyümölcseit, hiszen több új előfizet számlálnak a Voicestreamnél, mint a németországi T-Mobilnál.

Figyelő: Az UMTS esetében erről nem lehet beszélni Németországban sem. A magyar költségvetési törvény viszont továbbra is százmilliárdos licencbevétellel számol. Reálisnak tartja ezt az összeget?

Straub Elek: Ez az ár teljesen irreális. A harmadik generációs mobil licencért Magyarországon ennél lényegesen kevesebbet lehet elkérni. Számokkal nem szívesen dobálóznék, hiszen sok mindentől függ a végső ár, és miután még nincs is kiírva a tender, ezek jó része nem ismeretes. A nemzetközi példákból kiindulva, meghatározó fontosságú, hogy mikor kell fizetni: még a szolgáltatás megkezdése előtt vagy csak azután. Az sem elhanyagolható, hogy hány licencet ad ki a kormány. A GSM esetében jól látható, hogy a magyar piacon a három szereplő az abszolút felső határt jelenti. Egy drágább szolgáltatás esetében kérdéses, hogy megfér-e egymás mellett ennyi szolgáltató. Ebből az is következik, hogy a több licenc nemcsak egyenként kisebb díjat, hanem összességében is szerényebb állami bevételt jelent.

Figyelő: A telekommunikáció egyre inkább globálissá váló üzletág. A globális márkák megjelenése feltartóztathatatlan folyamatnak látszik, pláne az unióba igyekvő Magyarországon. Nem látja annak veszélyét, hogy a DT, miután kialakult itt is a kompatibilis struktúra, szőröstül-bőröstül bekebelezi a Matávot?

Straub Elek: A márkák globalizálódása vitathatatlan, elsősorban persze a mobil távközlésben, és ebből a folyamatból Magyarország sem tudja kivonni magát. Egész biztosan eljön az az idő, ha máskor nem, az uniós csatlakozással, amikor megjelenik itt is a “T” márka. Ez csupán taktikai kérdés, az önállósághoz nem túl sok köze van. A cég önállóságát a tulajdonosi struktúra határozza meg, és ebben az összefüggésben nem szabad elfelejteni a 40 százalékos részvényhányaddal rendelkező tőzsdei befektetői kört sem.

Figyelő: Pont a tőzsdei befektetőket zavarhatja első körben a Matáv egyre növekedő függősége, hiszen a DT problémái miatt olyan árfolyamon van a Matáv-papír, amit a cég – vagy mondjuk inkább a cégcsoport – kiváló működése nem indokol.

Straub Elek: Először is köszönöm a dicsérő megjegyzést…

Figyelő: Ez inkább az ostya volt, amibe a keserű pirulát csomagoltam.

Straub Elek: …de miután a Matáv üzleti eredményeit reálisan szemlélem, s noha büszke vagyok rájuk, azt is be kell látnom, hogy a nyereségességünk nemzetközi összehasonlításban nem kiemelkedő. Az ebből a szempontból mértékadó EBITDA ráta a Matáv esetében 42-43 százalékos, ami ugyan nem tekinthető rossz értéknek, de igazán elégedett csak ennél magasabb mutatóval, vagy – miután a verseny megindult – ennek szinten maradásával lennék. Visszatérve a kérdésre: részvényeseink minden bizonnyal figyelembe veszik azt is, hogy miként alakultak a nemzetközi piacon a távközlési cégek árfolyamai. Nálunk is csökkenés volt tapasztalható, de a nemzetközi trendnél jobban teljesítettünk. Nyilvánvalóan hatott az árfolyamra a DT szereplése is, a két papír között korreláció van, de meggyőződésem, és ezt mutatja az utóbbi hetek árfolyam-alakulása is, hogy egyre inkább különválik a két görbe.

Az interjú a Figyelőben megjelent beszélgetés rövidített változata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik