Belföld

A világ szeptember 11. után – Francia Intézet, február 19.

A Francia Intézet és a Geopolitikai Tanács által keddenként megrendezendő előadásain francia és magyar geopolitikai és stratégiai szakértők nyolc alapvető kérdést járnak körül, melyek hozzásegítenek, hogy megértsük a szeptemberi terrorakciók hátterét.

A mostani előadás témája: A média szerepe a háborúban (Daniel Schneidermann) – A háború ábrázolása a magyar médiában (Várkonyi Tibor, a Magyar Hírlap publicistája).

Daniel Schneidermann a Le Monde rovatvezetője, valamint szerkesztője és műsorvezetője a francia 5. Csatorna egyik legsikeresebb műsorának, mely az Arret sur images (Állítsuk meg a képeket) címet viseli. Ez a francia audiovizuális kínálatban egyedülálló ötlet egy csapásra meghódította magának a közönséget, és a média érdeklődését is magára vonta. A televíziót eszközként felhasználva a műsor megkísérli “megállítani a képek áradatát”, hogy újraolvassa, értelmezze azokat és megpróbálja feltárni készítésük körülményeit. A műsor így próbálja ellensúlyozni a televízió által közvetített képek mindenhatóságát.

Az előadást Claude Vajda és Béatrice Pignede Koszovó: újságírók a háborúban (87) című filmjének vetítése követi.

A világ szeptember 11. után előadássorozat további rendezvényei >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik