Belföld

EU-s pénzügyminiszteri fórum – vita, engedékenység, szabályozás

Az uniós pénzügyminiszterek keddig tartó kétnapos találkozóján parázs vita alakult ki az EU finanszírozási rendszerével kapcsolatban, ismét szóba került a németek és a portugálok "intője", illetve elfogadták az internetes kereskedelem új áfaszabályait.

Osztrák szigor

Gunter Verheugen bővítési biztos szerint márciusra elkészül a bizottság tárgyalási álláspontja a kényes kérdésekben. Az uniós pénzügyminiszterek vitájának kiindulópontját az a feltevés képezte, miszerint ha a mostani tagok nyomására a tagjelöltek nem részesülnek a csatlakozás kezdetétől minimális mezőgazdasági kompenzációs kifizetésekben, akkor könnyen lehet, hogy 2007-től viszont százszázalékos arányt kell biztosítani számukra. Ez sokkal többe kerülhet, mint a tíz évre elnyújtott fokozatos felfutás.

Olvassa el……korábbi írásunkat:

EU-bővítés – a csomagbontás izgalmai

Ausztria első alkalommal állt elő határozott véleménnyel a kérdésben. Felzárkózott azokhoz az országokhoz – Hollandiához, Németországhoz, Nagy-Britanniához és Svédországhoz -, amelyek igen kritikusan szemlélik a finanszírozási rendszert, a közvetlen kifizetések kiterjesztését, és indokolatlannak tartják a befizetések könnyítését.

Jövő heti program: le a kartellekkel!Az első társaság, amely vizsgálat elindításához elegendő a információval szolgál egy (ár)kartellről, mentesül a részvételért járó büntetés megfizetése alól. A jelenlegi szabályozás szerint még csak “döntő információkért” kapnak teljes mentességet a cégek, ám az Európai Bizottság várhatóan elfogadja azt a javaslatot, amely az árkartellekről súgó vállalatok jutalmazásáról dönt. Ez része Mario Monti versenyügyi biztos arra irányuló törekvéseinek, hogy növelje a bizottság esélyeit és eszközeit az illegális ármegállapítást elkövetők ellen.

Üres marad az ellenőrző

Hosszú huzavona után a Németországnak sikerült elkerülnie azt, hogy az EU megrovásban részesítse a költségvetési hiány felduzzadása miatt. Sokáig levegőben lógott a megrovásra vonatkozó bizottsági javaslat, amely azért fogalmazódott meg, mert 2001-ben 1,5 százalékról tavaly 2,6 százalékra szökött fel a GDP arányában a költségvetési deficit és a mutató idén várhatóan további 0,1 százalékkal nő. Mint ismeretes, az unió 3 százalékos plafont fogalmazott meg stabilitási és növekedési egyezményében.

A németek számára fölöttébb kellemetlen helyzetet végül azzal zárták le, hogy pénzügyminiszterük, Hans Eichel ígéretet tett: idén 3 százaléka alatt marad a hiány, jövőre pedig teljesen eltűnik. Portugália is hasonló cipőben járt, de szintén “megúszta” a figyelmeztetést.

Elektronikus áfakulcs

A pénzügyminiszterek tanácsa kedden elfogadta az Európai Bizottság által kidolgozott és az USA által támogatott javaslatot, mely a digitális termékek internetes kereskedelmére vonatkozik. Ez kimondja, hogy az unión kívüli forgalmazók kötelesek lesznek eladásaik után a fogyasztó lakhelyén érvényes áfakulcsnak megfelelő forgalmi adót felszámolni. (Nincs érintve azonban a forgalom 90 százalékát kitevő, vállalkozások részére történő értékesítés.)

Tehát míg az uniós forgalmazóknak továbbra is saját országuk áfakulcsát kell majd megfizetniük, addig az EU-n kívülieknek a fogyasztó lakóhelye szerintit, amely többnyire 15 és 25 százalék között szóródhat. A szabályzás célja egyenlőbb versenyfeltételek megteremtése, ám sokan az on-line tranzakciók költségének megemelkedésétől tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik