Belföld

Befektetésajánló – német papírok

A hazai értékpapírokat kicsit magukra hagyva távolabbi vizekre evezünk: a német tőzsde legfontosabb részvényeit vettük ezúttal szemügyre. (Egy hónap múlva a párizsi börzéről válogatunk).

Módszertan A részvények melletti táblázatokban a brókercégek legfrissebb elemzéseinek legfőbb adatai találhatók. A FigyelőNet ezeket átlagolta, így az értékeink egyfajta piaci konszenzust mutatnak be. Az ajánlás 1-től 5-ig terjedő skálán mozog, ahol a legmagasabb, 5-ös érték jelenti a legbiztosabb vételt.

Európa harmadik legnagyobb részvénypiacának tőzsdeindexe, a DAX tavaly majdnem húsz százalékot vesztett értékéből, mindössze négy kosárrészvény tudott emelkedni. Ezzel a londoni és a párizsi börzék benchmarkjai közé lőtte be magát, a terrortámadást követően elért éves minimumán év eleji nyitóértékének mindössze hatvan százalékán mozgott.

A harminc tagból álló DAX indexben szereplő papírok ajánlati átlaga 3,5 pont. Az itt felsorolt részvények indexsúlyának összértéke több mint harmincöt százalék. A DAX kapitalizációja meghaladja a hétszázmilliárd eurót, azaz közel hatvanszorosa a Budapesti Értéktőzsde részvényszekciójának.

Deutsche Telekom
Ajánló
Ajánlás
Merck Finck&Co
3
HSBC
2
Nomura
5
CAI Chevreaux
4
Delta Loyd
3
ABN Amro
5
BNP Paribas
3
Dresdner KB
4
WestLB
4
J.P. Morgan
4
ÁTLAG
3,7
P/E 01
N/a
P/E 02
N/a
EPS 2001
-0,96 euro
EPS 2002
-0,2 euro

Deutsche Telekom

Mindössze nyolc százalékkal tudott emelkedni a főleg az egy-két éve megszerzett mobilkoncessziók terhe alatt nyögő Deutsche Telekom részvénye szeptemberi európai részvénypiaci válogatásunk óta. Méghozzá úgy, hogy a frankfurti tőzsdeindex ugyanebben az időszakban majdnem huszonöt százalékkal javított pozícióján.

A társaság 2001 első kilenc hónapját harmincötmilliárd euróra növekvő árbevétel mellett egymilliárd eurós veszteséggel zárta. Ez messze meghaladta az elemzők várakozásit. Ráadásul a cég vezetői közölték, hogy a teljes évre negatív eredménnyel számolnak, sőt lapértesülések szerint pozitív szaldót csak 2004 után várhatnak a befektetők.

Tovább rontotta a hangulatot a DaimlerChrysler is, amikor bejelentette, hogy még az idén le kívánja hívni mintegy ötmilliárd euróra tehető opcióját, amit az amúgy is rendkívül nagy adósságállomány terhét nyögő távközlési társaságnak várhatóan hitelből kell majd kifizetnie.

Az utóbbi hetekben viszont kellemes meglepetéssel szolgált a mobilüzletág, elsősorban az amerikai leánycég (VoiceStream) erős terjeszkedése nyomán 2001 végére kiugró mértékben, 66,9 millióra nőtt az előfizetői létszám. (Ez húszmilliós változást jelent 2000-hez képest.)

Szeptember óta kissé csökkent az elemzői konszenzus a Deutsche Telekom részvényét illetően, az EPS előrejelzések tekintetében azonban jelentős változást láthattunk. Az akkor még pozitív eredménnyel számoló elemzők becslései most már mindkét pénzügyi évre veszteséget mutatnak.

Allianz AG
Ajánló
Ajánlás
Merrill Lynch
3
Delta Loyd
4
DZ Bank
4
Deutsche Bankl
5
WestLB
4
CSFB
5
Merck Finck & Co.
4
CAI Chevreaux
2
Bakgesellschaft Berlin
3
Hornblower Fischer
4
ÁTLAG
3,8
P/E 01
32,86
P/E 02
20,66
EPS 2001
8,217 euro
EPS 2002
13,073 euro

Allianz AG

A frankfurti tőzsde második legnagyobb súlyú indextagja szintén gyenge teljesítményt nyújtott tavaly. Még a társaságot jelentősen megviselő szeptemberi amerikai terrortámadás előtt csökkent a részvény árfolyama a Dresdner Bank 2001-es teljes felvásárlását követően. A fúzió nyomán a világ negyedik legnagyobb pénzintézete jött létre a nyáron, a bank csökkenő nyereségének ismételt bejelentése azonban elbizonytalanította a befektetőket.

A felsorolt papírok közül mégis a kelet-európai bankszektor felé kacsingató Allianzé a legmagasabb ajánlati átlag. Pedig az eredménybecslések a biztosítótársaságnál is jelentősen csökkentek, mivel a WTC katasztrófa 2001-ben várhatóan megfelezte az előző év 2,5 milliárd eurós profitját.

Siemens AG
Ajánló
Ajánlás
Goldman Sachs
4
Bankhaus Lampe
4
Merrill Lynch
3
InerSecurities
5
WGZ Bank
4
Dresdner KB
5
Merck Finck&Co.
3
Lehman Bros.
2
ABN Amro
3
BNP Paribas
3
ÁTLAG
3,6
P/E02
41
EPS 2002
1,744 euro

Siemens AG

A DAX harmadik legfontosabb komponense a széleskörű ipari tevékenységet folytató Siemens részvénye. A pénzügyi évét szeptemberben záró társaság egyszeri költségek miatt veszteséges negyedéve sem állította meg a szeptemberi mélypontja után folyamatosan felfelé kúszó árfolyamot. Az első negyedévben pedig már a bázisidőszaktől elmaradó, ám a várakozásokat meghaladó, félmilliárd eurós profitról adtak számot a Siemens illetékesei. Egyedül a távközlési eszközök divíziója szolgált negatív meglepetéssel.

A Siemens jelentős átalakításokat hajtott végre portfoliójában az elmúlt hónapokban. Jelentősen csökkentette részesedését a szintén frankfurti tőzsdetag félvezetőgyártó Infineonban, az Atecs gépipari tárasságban pedig nagyobb tulajdont szerzett. Decemberben jelentős értékű, ötszázmillió és egymilliárd euró közötti szerződést jelentett be a társaság. A Nokiával és az Ericsssonnal közösen építi ki az Egyesült Államok második legnagyobb mobilszolgáltatójának GSM- és GRPS-hálózatát.

A Siemens papírja szinte pontosan a piaci átlagnak megfelelő ajánlati átlagot kapott az elemzők körében.

Deutsche Bank
Ajánló
Ajánlás
BNP Paribas
4
CAI Chervreaux
4
Morgan Stanley
2
Delta Loyd
3
Merck Finck&Co.
4
ABN Amro
3
Williams de Broe
1
UBS Warburg
3
Merrill Lynch
5
Schröder SSB
4
ÁTLAG
3,3
P/E 01
16,1
P/E 02
14,62
EPS 2001
4,786 euro
EPS 2002
5,272 euro

Deutsche Bank

Két év várakozás után a New York-i tőzsdére is bevezették a német börzén szereplő Deutsche Bank részvényét. Az októberi startot követően folyamatos javulást mutatott az árfolyama, ami nem is meglepő a szeptemberi pánikeladások után.

A bank ez után közölte, hogy első kilenc havi eredménye közel negyven százalékkal 2,8 milliárd euróra zuhant. Ebben nagy szerepet játszott a befektetéseken egy negyedév alatt elszenvedett négyszázmilliós veszteség is.

Az utóbbi hetekben a Morgan Stanley sikeresen állította meg a menetelést azzal, hogy tartásról alulsúlyozásra módosította a részvény minősítését. Figyelemre méltó, hogy a felsorolt papírok közül csak a Deutsche Bank kapott határozott eladási javaslatot brókerháztól, valamint az is, hogy a leggyengébb ajánlati átlag szintén a bankpapírhoz fűzhető. A részvényesek számára biztató lehet, hogy a társaság drasztikus átalakítási tervekkel rukkolt elő, a vezetés szerkezetének módosításán kívül jelentős alkalmazotti leépítésekre is sor kerül még az idén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik