Belföld

A Nokiának gondja van a felső tízezer igényeire

A Nokia Oyl, a világ legnagyobb telefongyártója elirigyelte az exkluzív órákat, ékszereket és luxusautókat készítők sikerét, és fényűző mobiltelefonokat dobott piacra - persze ennek megfelelő áron.

A Nokiának gondja van a felső tízezer igényeire 1A Nokia luxustelefonjai iránt érdeklődők öt modell közül válogathatnak. A legdrágább a 24 ezer euróba kerülő platina készülék. Árban őt követi a 18 karátos aranyból és a fehéraranyból készített telefon, végül a sort két finomacél modell zárja. A legolcsóbb protótípus 6 ezer eurót kóstál.

Az elit telefonok készítésére és eladására a finn óriás Vertu néven új céget alapított – méghozzá titokban. A Vertu ugyanis már öt éve létezik: Frank Nuovo, a Nokia kreatív igazgatója és dizájnere ekkor kezdett el komolyabban azon töprengeni, hogyan lehetne a modern telefongyártásban hagyományos finom kézművességet a fényűzéssel ötvözni.

Időálló darabAz átlagtelefonokkal szemben a készülékek nem válhatnak idejétmúlttá – állítja a Vertu. A külső és a belső rész ugyanis könnyedén szétválasztható, és külön-külön is fejleszthető. GPRS technológiával például egyelőre még nem látták el a készülékeket, ám a rendszer fejlődésével az adatátviteli sebesség és mennyiség fokozatosan növekszik.

Fényűzés minden ízében

A nem hétköznapi telefonokat kézzel szerelik össze; a 18 ékszerfoglalatot is beleértve több mint 400 apró alkatrászből állnak. Készítésük során a Nokia 20 új szabadalmat jegyzett be. A zafírból készült előlapot ugyanaz a svájci cég gyártja, amely a Rolex órák előlapját. A készülékek szélén húzódó finom bőrcsík Connoly-bőr, ugyanaz, amit a Rolls-Royce-ok bőrüléséhez használnak. A készülék hangzásának tisztaságát a gyártók egy Mozart szimfóniához hasonlítják.

A készüléket titánbevonattal erősítették meg: a titán ugyanis fele olyan nehéz, mint az acél, ám négyszer szilárdabb. A nyomógombok alá rubin csapágyakat illesztettek, ezáltal a gombok élettartama elérheti az ötmillió gombnyomást, szemben az átlagos telefonok egymillió gombnyomásával.

Az árrés a sztratoszféráig érhet

Kezdetben a Vertu meghívásos, rendeléses alapon árusítja készülékeit. A cég egyelőre a világ öt gazdag nagyvárosában, New Yorkban, Los Angelesben, Londonban, Szingapúrban és Hongkongban nyitott irodát. Májusban viszont nyit Párizsban, azután terjeszkedik más országokban is.

“Az biztos, hogy van kereslet az ilyen típusú termékre, de hogy mekkora, azt nehéz lenne megjósolni. Az eladott darabszám valószínűleg csekély lesz, ám az árrés a sztratoszféráig is érhet – mondta a Wirednek a Lehman Brothers elemzője. – Fontos az is, hogy a telefon frissíthető, több ezer dolláros készüléket nem szívesen dobnak el egy-két év múlva az emberek.”

Járt útonLuxustelefonok gyártásával egyébként próbálkozott már a konkurencia is. A Motorola V66-os készülékéhez készített arannyal és gyémánttal futtatott előlapokat, amelyek ára 300 és 3000 dollár között mozgott. Az Ericsson szintén készített aranyfoglalatú készülékeket, közel-keleti arab sejkek körében nagy népszerűségnek örvendtek.

A menekülés aranykapuja?

A luxustelefonokkal a Nokia nemcsak egy piaci űrt kíván betölteni, hanem megpróbálja ellensúlyozni a mérséklődő telefoneladásokból származó bevételkiesést is. Becslése szerint 2001-ben globálisan 6 százalékkal, 380 millióra esett vissza az eladott készülékek száma az előző évhez viszonyítva.

A Vertu központja Londonban lesz. Elnökéül Peter Ashellt választották, aki ezt megelőzően a Nokia dizájnért és koncepcióért felelős elnökhelyettese volt. Az alkalmazottak száma jelenleg kétszáz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik