Belföld

Drót nélkül – hírek Mobilfóniából

Az előrejelzések szerint a Motorola és az Ericsson veszteséggel, a Nokia szerény nyereséggel zárt a 2001 utolsó negyedévét. GPRS-t épít a Synergon a Vodafone-nak. Kezdődik a 3G szolgáltatók harca Japánban. Étlapböngészés és rendelés sms-en.

Vesztességgel zárt és leépít a Motorola. A Motorola, miután megszüntetett 4000 munkahelyet a félvezető részlegénél, 1200-1300 helyet felszámol a chipgyártó üzemeiben is. A leépítés a múlt hónapban bejelentett 9400 munkást érintő program része. Az amerikai cég 2000. augusztusa óta 48 400 alkalmazottját tette lapátra világszerte, a teljes munkerőállomány harmadát.

Drót nélkül – hírek Mobilfóniából 1A cég január 22-én teszi közzé negyedéves eredményeit, és minden valószínűséggel ismét negatív működési eredménnyel zár – a negyedik egymást követő negyedévben is. Az elemzők 2001 utolsó negyedévére átlagosan 5 cent, az év egészére pedig 32 cent részvényenkénti veszteséget prognosztizálnak. 2000 utolsó negyedévében a cég üzemi eredménye 335 millió dollár, részvényenként 15 cent volt, az év egészét pedig 1,9 milliárd dollár, részvényenként 84 cent nyereséggel zárta.

Drót nélkül – hírek Mobilfóniából 2Rájár a rúd a Nokiára és az Ericssonra is. A világ első számú készülékgyártója, a Nokia január 24-én, a harmadik legnagyobb szereplő Ericsson pedig január 25-én teszi közzé eredményeit. A Reuters elemzői konszenzusa szerint a finn cég várhatóan 1,38 milliárd euró (1,2 milliárd dollár) adózás előtti eredménnyel, részvényenként 0,2 euró nyereséggel zárta az utolsó negyedévet. A Nokia sem immunis a pangó piaci körülményekre: a várakozás 22 százalékkal alacsonyabb, mint a társaság egy évvel ezelőtti eredménye.

Drót nélkül – hírek Mobilfóniából 3Az Ericssontól 4,4 milliárd svéd koronás (418,5 millió dollár) negyedéves veszteséget várnak az elemzők. 2000 utolsó negyedévében, a távközlési eufória csúcsán a cég még 4,6 milliárd korona profitról számolhatott be. Az Ericsson idei első negyedéve nagyban függ az új célpiactól, Kínától. A konkurens Nortel a héten azt jövendölte, hogy várhatóan gyenge kereslet jellemzi majd az ázsiai nagyhatalmat 2002 első három hónapjában.

Drót nélkül – hírek Mobilfóniából 4GPRS-t épít a Synergon a Vodafone-nak. A Synergon és a V.R.A.M. Távközléi Rt. (Vodafone) több mint 100 millió forintos szerződést írt alá, amely alapján a Synergon az ISP-szolgáltatáshoz szükséges hálózatot épít ki a Vodafone részére, és megfelelő támogatást nyújt működtetéséhez.

Drót nélkül – hírek Mobilfóniából 5Az üzleti ügyfeleket megcélzó szolgáltatás lényege, hogy a felhasználó csomagkapcsolt rádiós adatátviteli megoldás révén jut az általa igényelt információmennyiséghez. A rendszer hang- és adattovábbításra is alkalmas. A GPRS szolgáltatás bevezetéséhez kapcsolódóan a Synergon nagy teljesítményű internetszolgáltatói gerinchálózatot épít ki a Vodafone részére. A GPRS-rendszert kiszolgáló alaphálózatot Cisco aktív eszközök, Sun menedzsmenteszközök és tűzfalak alkotják.

Drót nélkül – hírek Mobilfóniából 6Az Alcatel is a 3G-re fókuszál. Jelentős előrelépéseket tett, hogy beszálljon az európai 3G-s mobilkészülékek versenyébe – jelentette az Alcatel. Az Alcatel először a Motorolával szövetkezett, majd miután elégedetlen volt partnerével, 2000. szeptemberében a japán Fujitsuval alapított közös vállalatot. Az európai piacon a Nokiával és az Ericssonnal kell szembenéznie.

Kezdődik a 3G szolgáltatók harca Japánban. Két szolgáltató is elirigyelte a tavaly október óta harmadik generációs mobilszolgáltatást nyújó NTT DoCoMo sikereit. A KDDI ez év tavaszára, a brit Vodafone tulajdonában lévő J-phone pedig nyárra igérte 3G-s szolgáltatásának elindítását. Kezdetben mindkét szolgáltató a legsűrűbben lakott Tokió/Yokohama térségre koncentrál, teljes lefedettséget 2004-re ígérnek.

Drót nélkül – hírek Mobilfóniából 7Az új szolgáltatók annak ellenére bizakodóak, hogy a DoCoMo bejelentette, minden valószínűséggel nem teljesül az a nagyvonalú ígérete, hogy előfizetői száma március végére 150 ezerre nő. Az októberben indított szolgáltatás, a Foma előfizetői még 40 ezren sincsenek.

Étel. A Motorola a Food.com ételrendelő webszájttal együttműködve olyan szoftvert fejlesztett ki, amellyel sms-en is megrendelhető a vacsora. Az éhes felhasználó telefonján végigböngészheti az aktuális étlapot, végül pedig a rendelését elküldheti rövid üzenetben. Az sms nagy előnye a telefonos rendeléssel szemben, hogy a vonal soha nem lehet foglalt. A szoftvert igénybe vevő első cég a McDonald’s érdekeltségi körébe tartozó Donatos pizzérialánc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik