Belföld

Lassú gyógyulás

A jövő esztendő a gyógyulás éve lesz. Lassan beforrnak a szeptember 11-ei események okozta pszichés és gazdasági sebek. Amerika kilábol a recesszióból, de az út hosszú és göröngyös.

A Business Week által megkérdezett 59 közgazdász általános véleménye szerint a recesszió 2002 első negyedévével ér véget, a jövő év egésze pedig 2,5 százalékos reálértéken vett GDP-növekedést hoz az Egyesült Államok számára. Így, ha a “soft landing” nem is valósult meg, a recesszió várhatólag igen enyhe lesz.

Lassú gyógyulás 1Különös recesszió

A hivatalosan márciusban kezdődött recesszió szám szerint a tizedik a második világháború utáni amerikai gazdaságtörténetben. Az előző kríziseket azonban elsősorban a fogyasztói kereslet csökkenése váltotta ki, most pedig nem a fogyasztók, hanem a vállalati szféra oldaláról indult el a válság.

A cégek hatalmas technológiai beruházásokat hajtottak végre, s ez először a profitszint, majd a részvényárfolyamok zuhanásához vezetett. A profit megtartása érdekében költségcsökkentéseket kellett bevezetni. A legrugalmasabban persze a bérköltség szabályozható, így a költségvisszafogó programok mindegyikében jelentős szerepet játszottak a tömeges elbocsátások.

A Fed és a kormányzat gazdaságélénkítő lépései is példátlan mértékűek voltak. “Az elmúlt ötven évben nem láttunk olyan recessziót, amely ilyen mérvű élénkítő intézkedéseket váltott ki” – jelentette ki Anthony Chan, a Banc One Investment Advisors vezető közgazdásza.

Mivel hatásuk csak 6-12 hónap múlva éri el a reálszférát, a Fed kamatcsökkentéseinek fele még nem befolyásolta érzékelhetően a gazdaságot. Emellett az adócsökkentés és a kormányzati programok is jelentősen növelik a kilábalás esélyeit.

Ellenszélben felfelé

A jelek biztatóak, de számos tényező fékezheti a kilábalás tempóját. A technológiai szektor kapacitás-kihasználatlansága, a magas szinten mozgó, így jelentősen nem növelhető fogyasztói kiadások és a gyenge külföldi kereslet egyaránt szűkítik a növekedés lehetőségeit.

Eddig a fogyasztók vitték a hátukon a gazdaságot, de a tömeges elbocsátások és a háború megingathatják a fogyasztói bizalmat. 2002 első felére elfogynak a felhalmozott készletek, ez újabb lökést ad a termelésnek. “A készletállomány által indukált fellendülést várok” – fejtette ki véleményét Robert Shrouds, a DuPont vezető közgazdásza.

A recesszióból való kilábalás így fokozatos lesz, ellentétben a korábban megszokott jelenséggel, hogy visszaesés után a növekedés rövid távú üteme meghaladja a hosszú távon fenntartható rátát. A kapacitás-kihasználatlanság és a viszonylag lassú növekedés miatt a munkanélküliségi ráta a jövő év második felében, 6 százalék felett éri el csúcspontját, míg az infláció 2 százalék alá csökken.

Terror és gazdaságSzinte mindegyik megkérdezett szakértő előrejelzése azon a feltevésen nyugszik, hogy az Államokat nem éri újabb terrortámadás. Egy újabb tragédia sem bénítaná meg azonban olyan mértékben a gazdaságot, mint a szeptemberi. “Ezek az események már sokkal kisebb mértékben hatnának negatívan a gazdaságra – fogalmazta meg Diane C. Swonk, a Bank One alelnöke. – Elvesztettük ártatlanságunkat ezen a területen, s újra már nem veszíthetjük el.”

Van-e élet Amerikán kívül?

Az amerikai vállalatok nem számíthatnak a külföldi gazdaságokra. A globális visszaesés továbbra is megbénítja az amerikai exportot. Az eurózóna közel jár a recesszióhoz, jövő évi növekedési lehetőségeit pedig rontja a növekvő munkanélküliség.

Japán továbbra is problémás eset marad, miközben a politikusok még mindig nem tudnak mit kezdeni a bankrendszer felhalmozódott rossz hitelállományával. Ázsia többi országa pedig csak Amerikától és a technológiai szektor fellendülésétől várhatja a megváltó fordulatot.

Mexikó gazdasági helyzete szintén az amerikai konjunktúra függvénye. A nagy dél-amerikai országoknak (Brazília, Argentína) pedig ugyancsak megvannak a saját belső problémáik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik