Belföld

Bajban van Európa harmadik legnagyobb bankja

Németország második legnagyobb bankja, a HVB 66 százalékos profitcsökkenésről számolt be, és újabb 2200 alkalmazottját bocsátja el. A bank Magyarországon erőteljes növekedést tervezett. Tudja teljesíteni?

A HVB árfolyamaA Hypovereinsbank részvényárfolyama az idén megfeleződött. Az év elején a 70 eurót is megközelítő részvényárfolyam jelenleg 36 euró körül mozog. A folyamatos zuhanásnak csupán a Munich Re felvásárlási szándékával kapcsolatos pletykák szabtak gátat. Ennek volt köszönhető a szeptember közepén tapasztalt fellendülés, amely még egyszer 40 euró fölé lendítette a papír árfolyamát. A csütörtöki nap bejelentései negatív hatással voltak a részvény árára: Frankfurtban délelőtt az árfolyam 2,7 százalékot esett.

A HVB árfolyama >>

Bajban van Európa harmadik legnagyobb bankja 1“Az egyesüléssel kiváló alapot hoztunk létre a bank további növekedéséhez” – jelentette ki dr. Matthias Kunsch, a HVB Hungary vezérigazgatója nem is olyan régen a magyar sajtónak, abból az alkalomból, hogy a tulajdonosok nemzetközi házasságát követve a korábban HypoVereinsbank Hungary néven futó pénzintézet összeolvadt a Bank Austria Creditanstalt magyarországi vállalatával. Az ambiciózus célok azonban most veszélybe kerülhetnek. Az anyaintézmény csütörtök reggel meglehetősen kedvezőtlen eredményeket hozott nyilvánosságra.

Zuhanó profit

Bajban van Európa harmadik legnagyobb bankja 2Németország második, Európa harmadik legnagyobb bankja, a HVB-csoport csütörtökön jelentette be harmadik negyedéves, kiábrándító eredményét. Az adózás előtti nyereség a tavalyi 280 millió euróról annak egyharmadára, 94 millióra olvadt. A visszaesés elég hirtelen következett be, hiszen az előző negyedév adózás előtti profitja 229 millió euró volt. Részletek a bank sajtóközleményében >>

A Financial Times megkérdezett elemzőket, szerintük a Vereinsbank 1998-as és a Bank Austria tavalyi felvásárlását követően a korábban Hypo Bank néven futó pénzintézetnek még hatalmas költségcsökkentési lehetőségei vannak.

Leépítések a bankszektorbanA közelmúltban számos nagyobb bank jelentett be nagymértékű elbocsátásokat:

A Credit Swiss First Boston japán befektetési banki részlegének 14 százalékát bocsátja el. A cég világszerte összesen 2000 munkahelyet kíván megszüntetni.

A Bank of America idén dolgozóinak 12 százalékától, 1050 személytől válik meg.

A Merrill Lynch októberben 4500 alkalmazottjának mondott fel, 66 ezer dolgozó pedig olyan ajánlatot kapott, hogy amennyiben távozik a cégtől, egy éves bérüket fizeti ki a társaság.

A J. P. Morgan 8000 alkalmazottjának mond búcsút.

Kényszerintézkedések

A bank így azonnali költséglefaragásokkal és átszervezésekkel próbálja javítani pozícióját. Csütörtökön a 7500 alkalmazott korábban bejelentett leépítésén túl további 2200 dolgozó elbocsátását jelentette be. 170 fiókot is megszüntet.

Erre jó oka van, hiszen a lakossági bankszolgáltatások bizonyultak a közelmúltban a legkevésbé nyereséges üzletágnak. Ugyancsak jelentősen hozzájárult a nyereségesség drasztikus romlásához a rossz hitelek állományának drasztikus, 83 százalékos növekedése, ez elérte az 532 millió eurót.

Allianz-Dresdner fúzióMég július közepén került nyilvánosságra, hogy a német Dresdner Bank részvényeinek 96,4 százaléka a szintén német óriásbiztosító, az Allianz AG Holding tulajdonába jutott. A felvásárlási akció régóta tart, és nyáron az EU is áldását adta az ügyletre, ha bizonyos feltételek teljesülnek. A brüsszeli bizottság kikötései között szerepelt, hogy az Allianz és Dresdner csökkentse együttes részesedését a Munich Re müncheni viszontbiztosítóban 20,5 százalékra 2003-ig.

Egyes híresztelések szerint a bankot legnagyobb tulajdonosa, a részvények 25,7 százalékát birtokló Munich Re vásárolná fel. Így egy teljeskörű pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó csoport jönne létre, az Allianz-Dresdner Bank tranzakcióhoz hasonlóan. Ha azonban a felvásárlás elmarad, a két szervezetnek még mindig lehetősége nyílik kölcsönösen előnyös partnerségi program bevezetésére.

Meredeken felfeléA magyar piacon a korábbi pozíciók szerint a tizedik (Bank Austria Creditanstalt) és a tizenharmadik (HypoVereinsbank) helyen álló pénzintézet egyesülésével az ország ötödik legnagyobb bankja jön létre, összesen 6 százalékos piaci részesedéssel. Az osztrák és a német anyaintézmény összeolvadásával az egész régióban igen előkelő helyre került a HVB.

• Lengyelországban a BPH (7. hely) és a PBK (3. hely) egyesülésével az ország harmadik legnagyobb bankja jött létre, több mint 2 milliós ügyfélállománnyal (10 százalékos piaci részesedés).

• A Bank Austria Creditanstalt Czech Republic és a HypoVereinsbank CZ fúziójával a Cseh Köztársaság negyedik legnagyobb bankja jött létre. Ezt megelőzően a két bank a bankok közötti rangsorban az 5. helyet (HypoVereinsbank), illetve a 6. helyet (Bank Austria Creditanstalt) foglalta el a piacon. A HVB Czech Republic mérlegfőösszege 3,7 milliárd euró, több mint 55 ezer ügyféllel foglalkozik (5 százalékos piaci részesedés).

• Szlovákiában a Bank Austria Creditanstalt Slovakia és a HypoVereinsbank Slovakia alkotja az új HVB Slovakiát. A fúzióval jelentősen erősödik a két bank pozíciója: a 13. és a 14. helyről a szlovák bankok mezőnyében az 5. helyre lépnek elő. 816 millió eurós mérlegfőösszeggel és 12 ezer ügyféllel.

Ambiciózus tervek

A korábban nem túl jelentős piaci szereplő a Bank Austria Creditanstalttal való összeolvadást követően igencsak ambiciózus elképzelésekkel “esett neki” a magyar piacnak. A HVB Hungary kifejezetten a vállalati ügyfélkör kiszolgálásában játszik kiemelkedő szerepet. Vezetői a jövőben még inkább a dinamikusan feltörekvő, közepes vállalkozásokra, regionális, valamint nemzetközi nagyvállalatokra kívánnak koncentrálni.

A német-osztrák pénzintézet együttesen 515 milliárd forintos mérlegfőösszegével, 45 fiókjával, ezernél is több alkalmazottjával és több mint 70 ezer ügyfelével itthon is meglehetősen jelentős erőt képvisel majd. Egyből Magyarország ötödik legnagyobb, erős vállalati ügyfélkörrel bíró pénzintézetévé vált az október 1-jei összeolvadással.

Egy két héttel ezelőtti sajtótájékoztatón dr. Matthias Kunsch, a HVB Hungary vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a magyar bankszektor a következő esztendőkben 11 százalékos éves növekedésre is képes lehet. Ennél is gyorsabban nőhet a hitelüzlet: akár 17 százalékos éves bővülést is felmutathat. Bajban van Európa harmadik legnagyobb bankja 3“A HVB Hungary szeretné kihasználni a dinamikus fejlődést, és üzleti volumenét 2003-ig a jelenlegi 1,9 milliárd euróról 2,8 milliárd euróra kívánja növelni.” Ezt pedig leginkább az exportérdekeltségekkel bíró hazai vállalkozások megnyerésével akarják elérni. 2003-ig 50 ezer új ügyfelet akarnak szerezni.

Lehetséges azonban, hogy az anyabank költségcsökkentő programjai veszélybe sodorják a magyar pénzintézet növekedési terveit is. A FigyelőNetet legfrissebben úgy tájékoztatták a HVB Hungarynál, hogy a profitcsökkenés egyelőre nem érinti a magyarországi elképzeléseket, mivel okai függetlenek a hazai bankpiactól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik