Belföld

Magad, szolgám…

Döntött a kormányzat a helyi önkormányzatoknak szánt célzott támogatások elosztásáról. A pályázók tizede kap támogatást. Egy projektre átlagosan 0,8 milliárd forint jut három év alatt, javarészt 2003-ban és 2004-ben.

Három év alatt 35 milliárd forint címzett támogatást szán beruházásra a helyi önkormányzatoknak a kormány, ha a parlament is úgy akarja. Jövőre kapnának ebből 3 milliárdot, rákövetkező évben több mint 16-ot, azt követően valamivel kevesebbet. 43 önkormányzati beruházásnak jut ez a pénz, segítségével a kormány számítása szerint 50 milliárd értékű beruházás jön majd létre.

Az önkormányzatok 468 pályázatot nyújtottak be, az ezekben tervezett beruházások értéke 629 milliárd forint. Rutinos pályázókról lévén szó, ezeket a számokat kapásból megfelezhetjük, ha közelebb akarunk jutni a realitáshoz. Ez persze már spekuláció, de még így is öt-hatszoros reális igény áll szemben a központi akarat számaival.

Pedig nem riad vissza ez a kormány nagyobb számoktól sem. Például itt van frissiben az a 44 milliárd, amit az idei költségvetési többletbevételből az ÁPV Rt.-nek kíván juttatni. A kormányszóvivő keddi beszámolója szerint ebből 9,2 milliárd haladéktalanul szárnyra kél a hosszú évek óta masszívan veszteséges Malév Rt.-hez. Éppen csak a háromszorosa a jövő évre szánt célzott önkormányzati támogatásoknak.

Van, aki megérett már az önállóságra, van, aki még nem. A helyi önkormányzatok például, tudjuk, már olyan messzire jutottak ebben, hogy nem jár nekik alanyi jogon az egymilliárd feletti céltámogatás a szennyvízelvezetéshez és -tisztításhoz, sem a térségi szilárdhulladék-lerakókhoz. Kutak vize, utak, erdőszélek látványa a bizonyság rá, hogy jól van ez így. Csak az uniós szakértők a megmondhatói, hogy miért beszélnek homlokráncolva mégis százmilliárdos összegekről, amikor a csatlakozási előkészületekben élen járó hazánk környezetvédelmi lemaradása kerül szóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik