Belföld

Mennyit ér Bill Clinton emlékirata?

Az amerikai ex-elnök várhatóan túlszárnyalja feleségét, és 8 millió dollárnál is drágábban adja el visszaemlékezésének kiadói jogát. Lehet, hogy megdönti II. János Pál 8,5 milliós rekordját. Magyarországon nem divat a hatalmas összegű előleg.

RekordokClinton könyvével akár világrekorder is lehet. John F. Welch Jr., a General Electric elnöke tavaly 7,1 millió dollárt kapott könyvéért, Clinton felesége, Hillary pedig 8 milliót. 1994-óta azonban II. János Pál Pápa vezeti a listát 8,5 millió dolláros honoráriumával. Ezt még Clintonnak is nehéz felülmúlnia.

Nagy találgatások folynak az USA-ban arról, vajon mennyit is ér majd meg a kiadóknak Bill Clinton visszaemlékezésének megjelentetése. A verseny igen éles ezen a piacon, és aki sokra vitte életében, igen nagyot kaszálhat azzal, ha sikerének (vagy éppen bukásának…) titkát könyv formájában megosztja a publikummal.

Bár Robert Barnett, Clinton kiadói ügyekkel foglalkozó ügyvédje megtagadta, hogy bármilyen részletről nyilatkozzon, azt azért elárulta, hogy az ex-elnök rengeteg ajánlat közül válogathat. Mind amerikai, mind nemzetközi kiadóvállalatok versenyeznek érte.

Aukció vagy egyszerű megegyezés?

Bár korábban úgy volt, hogy feleségéhez hasonlóan Clinton is aukcióra bocsátja megírandó könyvét – azaz a kiadók versenyezhetnek, ki kínál érte többet -, az utóbbi napok azt engedik sejteni, hogy egyszerű megegyezéssel zárul a nagy érdeklődést kiváltó ügy. Ezzel ugyanis elkerülhető az, hogy Bill minden versenyzőnek részletesen beszámoljon terveiről, ráadásul az árat sem kell igazán felhajtania. Az ex-elnök ugyanis mércének számít, könyve aukció nélkül is többet ér, mint feleségéé. Ráadásul még az eladott példányok után is megilleti néhány százalékos bevétel (az úgynevezett royalty).

Lehetséges rizikók8 millió dollárnál nagyobb összeget fizetni egy könyv megírásáért komoly kockázatokat rejt magában. Ha a díjban benne van az egész világra kiterjedő jog is, úgy annak helyi értékesítésével komoly bevételekhez juthat a kiadó. De még így is rengeteg könyvet kell ahhoz eladni az USA-ban, hogy az ügylet profitot is termeljen.

Mitől függ az ár?

Kiadói vélemények szerint az ár attól is nagyban függ, hogy milyen lesz Clinton megírandó könyve. Más jár egy személyes visszaemlékezésért, és más, ha a politikai életről ír eszmefuttatást.

Az sem világos még, hogy Clinton akar-e olyan dolgokról megemlékezni, mint a botrányos Monica C. Lewinsky, vagy a Whitewater ügy. Szaftos részletek ugyanis mindig több pénzt érnek…

A lehetséges érdeklődők

Mennyit ér Bill Clinton emlékirata? 1Az egyik legesélyesebb kiadónak a Simon & Schuster (a Viacom leánycége) tűnik, már korábban is kiadta ugyanis Clinton könyveit. Sőt, az ex-elnök anyja is náluk publikált, de számos elnöki munkatárs is ennél a kiadónál próbált meggazdagodni visszaemlékezéseiből. Elképzelhető azonban, hogy a kiadó nem akar mindent egy lapra feltenni: Clinton eddig jó üzlet volt, ám lehet, hogy még egy visszaemlékezés már sok lenne a Simon & Schusternek.

Mintha már a Miramax Books (Walt Disney vállalat) sem érdeklődne a könyv után. Ám számos nagy kiadóház kezét lábát összetöri, hogy megszerezhesse a jogokat. A Pearson Penguin-Putnam divíziója, a St. Martin’s Press and Farrar, a Straus & Giroux; a Bertelsmann kiadója és a News Corporationhöz tartozó HarperCollins Publishers is az érdeklődők között van.

Magyarországon más a helyzet

“Hazánkban nem divat, hogy nagy előleget kapnának a szerzők” – tudta meg a FigyelőNet a többek között Kepes András nagysikerű könyveit kiadó Part Kiadótól. Aki ilyen szerződést köt, az sem igen kap többet egymillió forintnál. Kepes például nem kapott előleget, de igen nagy, 20 százalékot meghaladó díjra jogosult minden eladott könyve után. Ez pedig jól jövedelmezhet, hiszen mindkét könyve 100 ezres példányszám felett ment el.

Szabóné Szuba Jolanta, a Kossuth Kiadó kiadói igazgatója szerint a 20-30 százalék irreálisan sok, Magyarországon a 6-8 százalékos részesedés tekinthető általánosnak. Horn Gyula, akinek visszaemlékezése a Kossuthnál jelent meg, szintén ennyit kapott, mindenféle előleg nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik