Belföld

Szűkmarkú OTP ajánlat az IRB-re

Csak nem akar összejönni a bankvásárlás az OTP-nek, az IRB-re tett licitjét a szlovák privatizációs minisztérium kevesellte. A legnagyobb hazai hitelintézet nem adja föl, a tárgyalások csütörtökön folytatódnak.

Szűkmarkú OTP ajánlat az IRB-re 1Elhúzódni látszik az OTP Bank szlovákiai kalandozása, hiába tűnt a képlet egyszerűnek. Egyedüliként tehetett ajánlatot az Investicná a Rozvojová Banka (IRB) többségi részesedésének megvásárlására.

Mint azt Wolf László, az OTP Bank Rt. vezérigazgató-helyettese leszögezte: az IRB 53 bankfiókból álló hálózata, meglévő és potenciális vállalati, valamint lakossági ügyfélköre értéket jelent az OTP Bank számára. Igaz – tette hozzá Wolf -, csak reális áron.

Bő forrásokTerjeszkedésre lenne miből költenie az OTP-nek, hiszen a tavalyi évet 38,8 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta. Ráadásul a Moody’s, az egyik legnagyobb hitelminősítő a közép-európai térség legerősebb pénzintézeteként tartja számon az OTP Bankot.

Mennyit fizetne az OTP?

A Národná Obroda híradása szerint a szigorú titoktartásra kötelezett szlovák tárgyalóküldöttségből kilépett Miroslav Maxon, a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom – Néppárt (HZDS) egyik parlamenti képviselője elárulta: az OTP 333 millió szlovák koronát, vagyis csaknem 2 milliárd forintot kínált az IRB-ért. Maxon szerint a vételárba nem lehet beleszámítani a magyar bank 2003 végéig vállalt egymilliárd koronás alaptőke-emelését, mivel az IRB eladása után ez az összeg már az OTP-nek a saját cégére fordított beruházása lesz.

Az OTP tétje a szakértői becslések tükrében valóban szűkmarkúnak tűnik. A szlovák bank 66 százalékos részvénycsomagját az elemzők az említett milliárdos tőkeinjekcióval együtt 1,5-2 milliárd koronára (8,6-11,5 milliárd forint) taksálták.

Az IRB hitelei…Az idei első öt hónapban a hitelportfólió 18,877 milliárd koronát tett ki. A minősített hitelállomány a teljes kinnlevőség 19,8 százaléka volt, 2,4 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A tőkemegfelelési mutató 12,5 százalékon állt. Nézzen bele az IRB éves jelentésébe >>

Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a korábban jegybanki kényszerfelügyelet alatt álló IRB hitelportfoliója tartalmazhat még meglepetéseket. Ezért az OTP első pillantásra konzervatív akvizíciós politikája mögött a hitelkockázatok piaci értékelése állhat. Jogosan merülhet fel viszont az a kérdés is, hogy mitől is lenne bőkezűbb külföldön az OTP, amikor a Postabankra tett ajánlatakor sem akart mélyen a zsebébe nyúlni.

A tárgyalások folytatódnak…

Az IRB tulajdonosi szerkezete
Tulajdonos

Tulajdonos a jegyzett tõke százalékában

Szlovák állam (Pénzügyminisztérium)
65,52
Szlovák Biztosító
22,99
Nemzeti Vagyonkezelõ
4,04
Kelet-Szlovákiai Vasmûvek
1,68
J&T Securities
1,51
Egyéb
4,26
Forrás: IRB

A jég csak nem akar megtörni – nehezen indul be az OTP regionális terjeszkedése. A bank vezetése és a szlovák privatizációs tárca képviselőinek tegnapi pozsonyi tárgyalásán végső megállapodás ugyan nem született, de a felek megegyeztek, csütörtökön folytatják a tárgyalásokat – közölte Róbert Merva, a szlovák privatizációs tárca szóvivője. Brigitta Schmögnerova szlovák pénzügyminiszter emlékeztetett az OTP-nek emelnie kell ajánlatán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik