Belföld

FigyelőBarométer – Június 26.

Lassulás az Atlanti-óceán mindkét partján (-1). Jónak ígérkezik a turistaszezon (+1). Halálos áldozatot követelt az internet (-1). Csökken a FigyelőBarométer.

FigyelőBarométer – Június 26. 1Kamatcsökkentést várnak a szakemberek az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, valamint az Európai Központi Bank (ECB) döntéshozóitól. A tengerentúlon ugyanis a legfrissebb hivatalos makrogazdasági adatok egy évtizede példátlan módon recessziós veszélyt jeleznek a világ legnagyobb gazdasága számára. A nemzeti gazdaságkutató hivatal (NBER) legfrissebb közleménye szerint lehetséges, hogy az amerikai gazdaság a kilencvenes évek eleje óta első ízben recesszióba csúszott. Az NBER közgazdászai ezt még csak lehetőségként említik, ám bejelentésüknek így is különös súlyt ad, hogy korábbi közleményeik feltételes módban sem beszéltek visszaesésről. A recessziós félelmeket táplálhatja az is, hogy a Fed az idén már összesen 250 bázispontnyi lazítást hajtott végre. Hamarosan hasonló döntést hozhat az ECB is, hiszen a növekedés terén az eurózónában egyre rosszabb, az inflációs “fronton” ugyanakkor némileg kedvezőbb jelek tapasztalhatók. A Reuters által megszólaltatott elemzők többsége úgy véli, hogy az európai jegybank akár már a július 5-én esedékes következő igazgatótanácsi ülésén, de legkésőbb az augusztusi szünet előtt mérsékelni fogja a jelenleg 4,5 százalékos irányadó kamatlábat.

Bár a júniusban leesett sok eső kissé megkeserítette a nyaralók életét, a turisztikai szakemberek szerint Magyarország ennek ellenére is jó szezon elé néz. A nyári előszezonban ugyanis a korábban prognosztizáltnál több vendég érkezett a Balaton és a Velencei-tó partjára; de egyre többen érdeklődnek a Tisza-tavi üdülési lehetőségek iránt is. Az elmúlt hét tapasztalata azonban, hogy amint egy kicsit is rosszabbra fordul az időjárás, a külföldi turisták azonnal tovább indulnak a horvát vagy az olasz tengerparthoz. Mindez azt támasztja alá, hogy a turistákat elsősorban az időjárás mozgatja. Eggyel több okunk van tehát, hogy várjuk a jó időt!

Szörnyethalt egy 17 éves fiú, miután kiugrott negyedik emeleti lakásuk ablakából a kelet-kínai Csöcsijang tartománybeli Saohszingben. A China Daily szerint a tragédiáért az internetmánia okolható: a fiatalember az iskola helyett három napot az egyik népszerű internetcaféban töltött, amiért szülei bezárták a szobába. A fiú nem tudta feldolgozni a “hatalmas sokkot”, hogy nem lóghat tovább a neten, így hát kiugrott az ablakon. A fiú szülei elmondták: gyermekük egy ideje az internet rabja lett, szinte egyáltalán nem kommunikált szüleivel és testvérével. A cikkben megszólaltatott professzor a pekingi neves Csinhua egyetemről kifejtette: miközben az internet segítségével az emberek előtt új világ és ismeretanyag tárul ki, álmaik megvalósulását érzik át, szaporodnak azok az esetek, amikor ez a kreált világ komoly szociális és pszichés eltévelyedéshez vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik